2024/03/28

 

PIRMOSIOS PAGALBOS MOKYMŲ SVARBA IR ĮVAIRIŲ ĮMONIŲ INICIATYVOS

Kas privalo suteikti pirmąją pagalbą sąmonės netekusiam žmogui? Ar pakanka pranešti atitinkamoms tarnyboms iškilus grėsmei žmogaus gyvybei? Kur ir kaip galima išmokti suteikti pirmąją pagalbą žmogui ištikus nelaimei?

Pareiga teikti pirmąją pagalbą – kam ji taikoma?

Atsakymas į šį klausimą dažniausiai yra pateikiamas, apibrėžiamas valstybės įstatymuose. Pagal Lietuvoje ir daugelyje kitų Europos Sąjungos narių galiojančius įstatymus, pareiga teikti pirmąją pagalbą galioja kiekvienam asmeniui, kuris mato situaciją, kai kyla pavojus kieno nors sveikatai ar gyvybei. Kiekvienas pilietiškas ir atsakingas asmuo turėtų nedelsiant padėti nelaimės ištiktam žmogui.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą nukentėjusiam žmogui?

Jeigu atsidūrėte situacijoje, kai kieno nors sveikatai ar gyvybei gresia pavojus, o aplink nėra turinčių teisę suteikti pirmąją pagalbą (pvz., medicinos darbuotojų) ir pagalbos suteikimas nėra susijęs su rizika pakenkti savo paties gyvybei, be to, veiksmai, kuriuos ketinate priimti, nesutrikdys nukentėjusiojo sveikatos – privalote imtis bet kokių veiksmų: nuo skambučio atitinkamoms tarnyboms iki, pvz., dirbtinio kvėpavimo atlikimo. Ką turite daryti?

Žinoma, esant galimybei, reikėtų apie tai pranešti atitinkamoms tarnyboms paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112. Tačiau vien tik tarnybų informavimas dar nereiškia, kad atlikote savo, kaip piliečio, pareigas pilnavertiškai. Nedelsdami patikrinkite, ar nukentėjusysis yra sąmoningas ir kvėpuoja, įvertinkite jo būklę ir tik tuomet imkitės gelbėjimo veiksmų.

Ar už neteisingą pirmosios pagalbos suteikimą yra baudžiama?

Bausmė už neteisingą pirmosios pagalbos suteikimą yra tikrų tikriausias mitas. Jūs nebūsite atsakingas už klaidas, padarytas teikiant pirmąją pagalbą situacijoje, nebent tai bus pripažinta tyčiniais veiksmais, tačiau tai visai kita tema.

Neretai žmonės medicinos personalui aiškina, kad nesiėmė jokių veiksmų, nes bijojo, kad nukentėjusiajam padarys dar daugiau žalos. Didžiausia žala, kurią tokioje situacijoje galima padaryti nukentėjusiajam – stovėti bejėgiškai ir laukti. Jei įvykio vietoje esantys liudininkai laiku nereaguos ir nepradės atitinkamų pirmosios pagalbos procedūrų, sužaloto asmens išgyvenimo tikimybė su kiekviena minute drastiškai mažės. Deja, tokiose situacijose greitosios medicinos pagalbos komanda pacientus pasiekia per vėlai.

Įmonėse verta organizuoti reguliarius pirmosios pagalbos mokymus

Greitas veikimas – tai didesnė tikimybė išgyventi nukentėjusiajam. Vis dažniau kalbama apie sėkmės istorijas, kuomet į nelaimę patekęs asmuo išliko gyvas tik dėl įvykio liudininkų ar pašalinių žmonių priimtų sprendimų padėti. Paprastai greitosios pagalbos automobiliui reikia maždaug keliolikos minučių, kad pasiektų auką. Tai per ilgas laikotarpis, kad būtų išvengta, pvz., hipoksijos padarinių, su kuriais susiduria dažnas nukentėjusysis. Pirmosios pagalbos suteikimas kritiniais atvejais ir širdies bei plaučių gaivinimo bandymas ženkliai padidina tikimybę išlikti gyvam.

Pirmosios pagalbos mokymai – Jūsų pasitikėjimas išgelbės gyvybes

Kuo daugiau išmanome pirmosios pagalbos suteikimo srityje, tuo labiau pasitikime savo veiksmais įvykio vietoje. Sudalyvavę bet kokiuose pirmosios pagalbos mokymuose, esame labiau pasirengę padėti sužeistajam. 

Žvelgiant per mokslinių tyrimų prizmę ir iš paramediko darbo perspektyvos, galima pastebėti, kad net ir paprasčiausias veiksmas įvykio vietoje, kurį atlieka liudininkai ar pašaliniai žmonės, turi didelę reikšmę tolimesnei aukos būklei. 

Mokymai turėtų būti atliekami reguliariai. O dar geriau – nemokamai. Tačiau deja, bet kol kas tokios iniciatyvos niekas nesugalvojo valstybiniu mastu. Bet yra kuo džiaugtis – vis dažniau įvairios įmonės renkasi šias paslaugas ir moko savo darbuotojus tinkamai suteikti pirmąją pagalbą. Tai yra itin pagirtinas įmonių sprendimas.

Mokymuose žmonės ne tik išklauso teorinę dalį, tačiau ir praktiškai gali išbandyti savo jėgas, atlikdami dirbtinį kvėpavimą, širdies raumens masažą ir kitus veiksmus. Kadangi automobilines vaistinėles nuo šių metų papildo tokios priemonės kaip turniketas, juo taip pat galite būti apmokyti naudotis.

Market Rats inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.331

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video