2024/04/20

 

APELIACINIS TEISMAS PANAIKINO SPRENDIMĄ, KURIUO UŽDRAUSTA D. ŠTRAUPAITEI DALYVAUTI MERŲ RINKIMUOSE

Dalia Štraupaitė. ELTOS nuotrauka

Apeliacinis teismas pirmadienį nusprendė pakeisti, tiksliau – panaikinti, Panevėžio apygardos teismo patikslintą sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei uždrausta būti renkamai į merus.

„D. Štraupaitei buvo atimta teisė trejus metus būti paskirtai į skiriamas ir renkamas pareigas. Apeliacinis teismas panaikino šitą sprendimą“, – Eltai teigė Apeliacinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Venta Valčackienė.

Kitas pirmos instancijos teismo sprendimo Apeliacinis teismas paliko nepakeistas.

ELTA primena, kad kovo 8 d. Panevėžio apygardos teismas buvo patikslinęs anksčiau skelbtą sprendimą D. Štraupaitės byloje ir nutarė, kad politikė negali būti renkama į meres.

Šį sprendimą D. Štraupaitė buvo apskundusi Apeliaciniam teismui, prašydama pripažinti pirmos instancijos teismo nutartį neteisėta.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), remdamasi kovo 8 d. Panevėžio apygardos teismo patikslintu sprendimu, pašalino D. Štraupaitę iš tiesioginių Visagino mero rinkimų.

„Laisvės teisingumo“ partijos atstovė pirmajame mero rinkimų ture surinko 23,77 proc. rinkėjų balsų ir buvo patekusi į antrąjį turą, tačiau, kaip jau minėta, VRK panaikino jos registraciją rinkimuose ir neleido jai toliau dalyvauti rinkimuose.

2019 m. Panevėžio apygardos teismas D. Štraupaitę pripažino kalta dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Nuteistoji apskundė šį sprendimą, prašydama Apeliacinio teismo išteisinimo.

Šių metų vasarį Apeliacinis teismas pakeitė pirmos instancijos teismo buvusiai Visagino merei D. Štraupaitei skirtas bausmes korupcijos byloje. Teismas nuo 15 tūkst. iki 18,8 tūkst. eurų padidino jai anksčiau skirtą baudą, panaikino trejų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Taip padaryta, teismui perkvalifikavus politikės padarytą nusikalstamą veiką iš sunkaus prekybos poveikiu nusikaltimą į apysunkį.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) inicijuoto ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kuriais esą nustatyta, jog D. Štraupaitė už neteisėtą veikimą, vykdant Visagino merės įgaliojimus, reikalavo kyšių iš kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių vadovų, dalyvavusių Visagino savivaldybės organizuotuose statybos ir remonto darbų konkursuose, ir kyšius priėmė. Įmonių vadovai, anot tyrimo, „atsilygino“ kyšiais Visagino merei už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose.

STT pareigūnai D. Štraupaitę buvo sulaikę 2014 m. rugsėjį, spalį tuometinės Artūro Zuoko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovė buvo paliesta į laisvę.

D. Štraupaitė 2015 m. kelis mėnesius buvo nušalinta nuo Visagino merės pareigų, bet vėliau teismas ją grąžino į pareigas. 

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video