2024/03/28

 

PERSPĖJA APIE MIKROBANGŲ KROSNELĖS GALIOJIMO LAIKĄ

Unsplash nuotrauka

Pagrindinė mikrobangų krosnelės paskirtis yra ne tik atitirpinti šaldytus produktus, bet ir pašildyti ar paruošti maistą. Patogumas, paprastumas ir greitis labai svarbus šiuolaikiniams ir nuolat skubantiems žmonėms. Nors daugelis jų ir neįsivaizduoja savo gyvenimo be šio buitinio prietaiso, derėtų nepamiršti ir apie tinkamą mikrobangų krosnelės naudojimą. Ką reikėtų daryti, norint nepakenkti savo sveikatai?

Ar mikrobangų krosnelė žalinga?

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Fizikos katedros prof. dr. Artūro Juknos, ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje galima ne tik jį sugadinti, bet ir pakenkti savo sveikatai.

Žalingas poveikis maisto produktams pasireiškia tuo, kad mikrobangų krosnelėje maistas įkaista netolygiai, o tam tikrose lokaliose vietose – ir iki labai aukštos temperatūros.

„Ar temperatūra tikrai aukšta, gali įsitikinti kiekvienas. Tereikia pabandyti išvirti kiaušinį mikrobangų krosnelėje. Tik iš anksto įspėju, kad kiaušinis taip stipriai įkais, kad jo skystoji dalis pavirs garais, o lukšto viduje susidaręs aukštas slėgis kiaušinį susprogdins.

Ar taip nutinka verdant kiaušinį vandenyje? Tiesa, jis taip pat gali įtrūkti, jei staigiai įdėsite jį į verdantį vandenį, bet tik todėl, kad šiluminis poveikis kiaušiniui bus staigus“, – teigia VILNIUS TECH novatorius.

Mikrobangų krosnelė, kaip ir kiekvienas elektroninis prietaisas, spinduliuoja elektromagnetines bangas į aplinką. Tuo galima nesunkiai įsitikinti tiriant krosnelės spinduliuotę visai šalia krosnelės, naudojantis elektromagnetinio smogo matuokliu.

Spinduliuotės galia mažėja tolstant nuo bangų šaltinio, tad saugantis spinduliuotės, reikėtų stovėti nuo jos atokiau.

Artūras Jukna.
Alekso Jauniaus nuotrauka

„Svarbu nepamiršti, kad gyvename tokioje aplinkoje, kurioje galimi elektromagnetinių bangų atspindžiai, o jų poveikio savo kūnui, veikiant savai ar kaimynų naudojamai mikrobangų krosnelei, deja, bet neišvengsime“, – pabrėžia profesorius.

Novatorius taip pat atkreipia dėmesį, kad ir maiste, ir žmogaus kūne sugerta elektromagnetinės bangos energija pavirsta kitomis energijų rūšimis ir šiluma.

Tad lokalus maisto perkaitinimas kenkia ne tik maisto kokybei, bet ir jo skoniui. Tuo taip pat galima nesunkiai įsitikinti palyginus paruošto maisto orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje skonį.

Mikrobangų krosnelės galiojimo laikas

Anot prof. A. Juknos, visų elektrinių prietaisų galiojimo laikas apsprendžiamas įvairių faktorių. Tai – patikimas elektrinių ar mechaninių dalių veikimas, išorinių paviršių nusidėvėjimas, galimybė prietaisą švariai išvalyti nuo dulkių ar kitų nešvarumų.

Galiojimo laikas dažnai priklauso ir nuo elektrinio prietaiso gamintojo arba dar kitaip – nuo prietaiso kainos. Patikimų gamintojų ir aukštos kainos prietaisų elektrinės ir mechaninės dalys retai sugenda vos pradėjus prietaisą naudoti.

Vienas svarbiausių mikrobangų krosnelės galiojimą apsprendžiančių faktorių – krosnelės tarša maisto produktų likučiais. Krosnelėje ruošiamas maistas verda, garuoja, taškosi.

Maisto produktų dalelės patenka ant beveik visų vidinių krosnelės paviršių. Jei ne viską pavyksta išvalyti, ilgainiui maisto likučiai ima gesti ir krosnelės viduje formuojasi blogo kvapo šaltiniai.

„Mikrobangų krosnelės elektroninė dalis gali tarnauti tol, kol veikia krosnelės elektromagnetinių bangų generatorius ir jos korpusas sandarus, užtikrinant, jog elektromagnetinių bangų pagrindinė galia dar lokalizuota krosnelės viduje“, – teigia profesorius.

Jis atkreipia dėmesį, kad paprastai labai brangiuose elektroniniuose prietaisuose, pavyzdžiui, lazeriuose, integruojamas laikmatis, registruojantis prietaiso veikimo laiką ir kartu skaičiuojantis prietaiso resursą. Taip pat – ant prietaisų gali būti pažymėtas gamintojo garantuojamas darbo valandų skaičius. Informacija apie gamintojo garantiją gali būti pateikta prietaiso naudojimosi instrukcijoje.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video