2024/04/19

 

SLAUGA NAMUOSE: KAM JI PRIKLAUSO

Kristinos Valytės nuotrauka

Jau rašėme, kad nuo šių metų sausio 1 d. Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras teikia ambulatorines slaugos paslaugas namuose visiems rajono gyventojams ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais. Ar yra šių paslaugų poreikis, ar gyventojai jomis naudojasi, žino apie tokią galimybę, kalbėjomės su įstaigos direktore Elona Brinkaite.

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Elona Brinkaitė.
Autorės nuotrauka

Jurga BANIONIENĖ

Ar rajono gyventojai aktyviai naudojasi ambulatorinės slaugos paslaugomis namuose?

Rajono ir miesto gyventojai galėtų aktyviau naudotis šia gydymo įstaigos teikiama paslauga, kviečiame tai daryti. Jeigu šeimos nariui ar pačiam asmeniui priklauso ambulatorinės slaugos paslaugos namuose, prašome drąsiai kreiptis dėl šios paslaugos poreikio nustatymo į savo šeimos gydytoją ir gauti siuntimą. Turint siuntimą, šias paslaugas gali gauti ir prie Kupiškio poliklinikos, ir prie kitų asmens sveikatos priežiūros centrų prisirašę pacientai. Dėl konsultacijos reikia registruotis registratūroje telefonu (8 459) 46 274.

Kaip prognozuojate, ar šios paslaugos gavėjų daugės?

Jau dabar galime teigti, kad gavėjų skaičius auga.

Ši paslauga tikrai reikalinga ir miesto, ir rajono gyventojams.

Ar žmonės turi pakankamai informacijos, kad galima gauti tokias paslaugas?

Esminė problema, su kuria susiduriame, kad ne visi gyventojai, kuriems nustatytas paslaugos poreikis, nori ją priimti, nes turi per mažai informacijos. Kol žmogus tiesiogiai nesusiduria su sveikatos problemomis, tol žinių apie ambulatorines slaugos paslaugas namuose neieško. Informaciją apie slaugos paslaugas namuose skleidžia Sveikatos apsaugos ministerija, ją galima rasti internete, išgirsti per televiziją. Konkrečią informaciją kiekvienam pacientui gali suteikti šeimos gydytojas.

Ar užtenka žmogiškųjų resursų šioms paslaugoms teikti?

Pradėję teikti ambulatorines slaugos paslaugas namuose nuo 2023 m. sausio 1 d., susidūrėme su žmogiškųjų resursų trūkumu, bet vykdant aktyvią darbuotojų paiešką, dabar komanda yra plečiama ir specialistų, teikiančių šias paslaugas, pakanka. Proporcingai didėjant teikiamų paslaugų poreikiui, komandą papildome.

Priminkite, kokie pacientai gali naudotis ambulatorine slauga namuose?

Viena pacientų grupė – vaikai, turintys negalią, tai yra asmenys iki 18 metų, kuriems nustatytas nesavarankiškumo lygis ir pripažintas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis.

Taip pat – suaugę asmenys, turintys negalią, kuriems nustatytas nesavarankiškumo lygis ir nuolatinės slaugos poreikis arba nuolatinės priežiūros pirmo lygio poreikis, didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis.

Trečia grupė – senyvo amžiaus asmenys, sukakę pensijos amžių ir iš dalies ar visiškai netekę gebėjimų savarankiškai rūpintis savo asmeniniu gyvenimu ir dalyvauti visuomenės gyvenime, sergantys lėtinėmis ligomis, kai jiems nustatytas Bartelio indeksas yra iki 61 balo. Bartelio indeksą nustato pacientą gydantis gydytojas, šeimos gydytojas arba slaugytojas.

Ambulatorinės slaugos namuose paslaugos suteikiamos pacientams, kuriems po gydymo stacionare dėl somatinių ligų ir pažeidimų nustatytas bendras funkcinis sutrikimas ir kurie kasdieniame gyvenime yra visiškai priklausomi arba beveik visiškai priklausomi nuo kitų žmonių pagalbos (turi būti pateikta užpildyta Bartelio indekso nustatymo lentelė su išvada).

Paskutinė grupė – pacientai, kuriems atlikta tracheostoma ar gastrostoma ir būtinas gleivių išsiurbimas iš kvėpavimo takų.

Kokia yra teikiamų paslaugų įvairovė, kas jas teikia?

Ambulatorines slaugos paslaugas teikia specialistų komanda. Bendrosios praktikos slaugytojas pagal gydytojo paskyrimą atlieka injekcijas, lašelines infuzijas į veną, paima kraujo, šlapimo ir kt. ėminius laboratoriniams tyrimams, gali atlikti elektrokardiogramą, kvėpavimo dažnio, arterinio kraujo spaudimo, pulso, deguonies įsisavinimo, kūno temperatūros matavimą, pragulų profilaktiką ir priežiūrą ir kt.

Slaugytojo padėjėjas savarankiškai arba su slaugytojo priežiūra atlieka higieninę asmens priežiūrą, pragulų profilaktiką.

Kineziterapeutas, surinkęs anamnezę, įvertina paciento kūno funkcinę būklę ir fizinio aktyvumo lygį, taiko ir padeda atlikti gydomuosius pratimus, mankštas; padeda parinkti ir pritaikyti judėjimo technines pagalbos priemones, moko ir padeda prisitaikyti ir kompensuoti dėl ligos ar traumos prarastas funkcijas, konsultuoja sveikos gyvensenos ir ergonomikos klausimais.

Socialinis darbuotojas konsultuoja socialinės pagalbos, paramos, techninės pagalbos priemonių išdavimo klausimais, siunčia į socialines paslaugas teikiančias įstaigas, padeda spręsti ir socialines problemas.

Medicinos psichologas vykdo ligų prevenciją ir stiprina visuomenės narių psichoemocinę sveikatą.

Primenu, kad visos šios paslaugos yra nemokamos, finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Ambulatorinės slaugos paslaugų namuose komanda nemokamai per kalendorinius metus pas vieną paslaugos gavėją gali apsilankyti 52 kartus, jei nustatytas mažas slaugos paslaugų poreikis; 156 – jei vidutinis ir 260 kartų – jei didelis.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video