2024/04/24

 

SEKMADIENIAI IR ŠVENTĖS – BE PARDUOTUVIŲ?

Kristinos Valytės nuotrauka

Kai kuriose Europos šalyse sekmadieniais į maisto prekių parduotuvę nenueisime, nes ši diena – laisvadienis.

Seime iškeltas siūlymas sekmadieniais ir švenčių dienomis uždrausti didelių prekybos centrų darbą ir Lietuvoje. Vieni teigia, kad toks sprendimas sukeltų didelių nepatogumų vartotojams, kiti gi mano, jog darbuotojams tai būtų puiki proga daugiau laiko praleisti su šeima ir pailsėti. Taip pat kalbama, kad tai suteiktų naudos smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuris galėtų prekiauti savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Jurga BANIONIENĖ

Pagal Europos pavyzdį

Tokį draudimą siūloma taikyti maisto ir gėrimų prekybos vietose, kurių prekybos plotas didesnis arba lygus 500 kvadratinių metrų.

Tai siūlančias Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisas įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kupčinskas.

Parlamentaras taip pat siūlo, kada toks ribojimas negaliotų. Tai būtų du sekmadieniai iki šv. Kalėdų ir šv. Velykų pirmų dienų.

Jo teigimu, didžiųjų parduotuvių uždarymas sekmadieniais ir švenčių dienomis nenauja praktika Europoje.

Kitų šalių patirtis rodo, kad šis sprendimas naudingas, išmoko planuoti ir prekybininkus, ir visuomenę. Tokiu keliu prieš keletą metų žengė ir kaimynai lenkai. Didieji prekybos centrai užima tam tikrą dominuojančią padėtį, o tokie ribojimai duoda naudą smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Pradėtų nuo pusės nedarbo dienos

Darius Ryliškis, bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas spaudai, sakė, kad būtent „Norfos mažmena“ parodė iniciatyvą nedirbti per didžiąsias šventes – Kalėdas, Velykas ir pan. Ilgainiui jų pavyzdžiu pasekė ir kiti.

„Apie nedarbą sekmadieniais mūsų vadovybė ne kartą viešai yra išreiškusi savo poziciją, kad reikėtų pabandyti nedirbti sekmadieniais, tarkime, nuo pietų, pusę dienos, paskui galbūt pribręstume ir nedarbui visą sekmadienį.

Skirtinga praktika užsienio valstybėse, kai kurie dirba pusę dienos, kai kuriose šalyse išvis prekybos centrai nedirba sekmadieniais. Pažiūrėtume, kaip sekasi, ir galvotume, ką daryti toliau“, – kalbėjo D. Ryliškis.

Plačiau skaitykite kovo 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video