2024/03/28

 

BALTARUSIJA NUSLĖPĖ 2022 M. ASTRAVO AE ĮVYKUSIUS INCIDENTUS

Unsplash nuotrauka

Žvalgybos duomenimis, Baltarusija ir „Rosatom“ nuslėpė 2022 m. pirmame ir antrame Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės (BelAE) blokuose įvykusius incidentus ir reaktorių sistemų defektus. Apie tai rašoma ketvirtadienį paskelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

„2022 m. gegužę BelAE kontrolės sistemos nustatė, kad pirmojo bloko reaktoriaus korpuso viršutinių kaiščių suvirinimo siūlės yra įtrūkusios. Specialistų vertinimu, kokybiškai pašalinti defektus būtų įmanoma tik išmontavus reaktorių, tačiau dėl politinių priežasčių toks sprendimas net nesvarstytas.

Techninės problemos trukdė laiku paleisti antrąjį BelAE bloką. Jis turėjo būti pradėtas eksploatuoti 2022 m., tačiau tų metų vasarį užfiksuota, kad pakito pirmajame cirkuliaciniame kontūre, kuris aušina bloko reaktorių, esančio vandens cheminė sudėtis, jis buvo užterštas dervomis.

Konstatuota, kad būtina mechaniniu būdu išvalyti visą kontūro vamzdyną ir iškrauti branduolinį kurą. Branduolinio kuro rinklės iš reaktoriaus buvo iškraunamos, valomos, tos, kurių išvalyti nepavyko, keičiamos naujomis.

Labai tikėtina, kad techninių defektų BelAE bus fiksuota ir pradėjus eksploatuoti antrąjį bloką. „Rosatom“ turi interesų plėsti savo įtaką užsienyje, sukurti priklausomybę nuo teikiamų technologijų, tačiau BelAE pavyzdys ir jos keliamos grėsmės rodo, kad „Rosatom“ negali užtikrinti savo diegiamų technologijų patikimumo ir saugumo“, – rašoma dokumente.

Ten pat atkreipiamas dėmesys į „Rosatom“ vykdomus branduolinės energetikos projektus užsienyje – statomas ir aptarnaujamas branduolines jėgaines, tiekiamus urano produktus. Pastebima, kad už juos gaunamos lėšos sudaro didžiąją dalį korporacijos gaunamų pajamų.

„Taip „Rosatom“ ne tik papildo Rusijos valstybės biudžetą ir stiprina šalies karinę galią, bet ir prisideda prie Rusijos politinės įtakos augimo. Korporacija bando išlaikyti savo pozicijas branduolinės energijos rinkoje, tikina nuolat tobulinanti ir diegianti pažangias technologijas, užtikrinančias aukštus branduolinės saugos standartus.

Žvalgybos duomenimis, iš tiesų korporacijos diegiamos technologijos turi defektų, o „Rosatom“ vadovybė yra linkusi atsižvelgti į politinius Rusijos valdžios interesus.

Situaciją iliustruoja „Rosatom“ projekte – Baltarusijos atominėje elektrinėje (BelAE) – įvykę incidentai, keliantys grėsmę branduolinei saugai ir tuo pačiu Lietuvos nacionalinio saugumo interesams. 2022 m. balandį BelAE pirmasis blokas buvo sustabdytas planiniam remontui.

Viešuosiuose informacijos šaltiniuose buvo skelbta, kad sustabdžius reaktorių bus atliekami jo įrangos, pagrindinių cirkuliacinių siurblių, turbinos generatorių, vamzdynų suvirinimo siūlių, svarbių pirmojo bloko saugumui, apžiūros ir remonto darbai.

Apie darbų metu nustatytus defektus BelAE viešojoje erdvėje informacijos nepateikė“, – rašoma dokumente.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video