2024/04/25

 

BALSAVO DAUGIAU KAIP PUSĖ KUPIŠKĖNŲ

Kupiškio rajone politikai iš septynių partijų varžosi dėl 21 Tarybos nario mandato. Kandidatų sąraše 185 žmonės. Į mero postą Kupiškio rajone pretenduoja 6 kandidatai. Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Sekmadienį nuo 7 val. ryto vykę savivaldybių tarybų ir merų rinkimai pasibaigė. 20 val. užsidarius rinkimų apylinkėms, prasideda balsavimo rezultatų skaičiavimas.

Kupiškio rajone savivaldos rinkimuose šiemet iš viso balsavo 54,32 proc. rinkėjų. Prieš ketverius metus savivaldos rinkimuose kupiškėnų aktyvumas buvo panašus – 52,93 proc.

Aktyviausi šiemet buvo Naivių (66,67 proc.), Juodpėnų (66,03 proc.), Aukštupėnų (61,86 proc.) rinkimų apylinkių rinkėjai.

Šiemet balsavimo teisę turėjo 14300 Kupiškio rajono gyventojų. 2019 metais rinkimuose balsuoti galėjo 15586 kupiškėnų.

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose šalyje dalyvavo 16 politinių partijų ir 32 politiniai komitetai. Jų atstovai varžėsi dėl 1498 savivaldybių tarybų narių ir 60 merų mandatų. 

Išrinktu meru laikomas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 procentų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų.

Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip 40 procentų rinkėjų, išrinktu laikomas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip 1/5 visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų.

Jeigu pirmą kartą balsuojant mero rinkimuose nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, ne vėliau kaip po dviejų savaičių rengiamas pakartotinis balsavimas. Jame dėl mero posto varžysis du kandidatai, gavę  daugiausia balsų balsuojant pirmą kartą.

Savivaldybių tarybų rinkimų daugiamandatėje rinkimų apygardoje rinkimai laikomi įvykusiais, nepaisant juose dalyvavusių rinkėjų skaičiaus.

Kandidatų sąrašas gali gauti mandatų, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 4 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis (ar jam prilygintas) kandidatų sąrašas – jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 6 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Galutinius rinkimų rezultatus, išnagrinėjusi visus skundus, nustato Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Jos sprendimas dėl galutinių rinkimų rezultatų ne vėliau kaip per 7 dienas nuo rinkimų dienos oficialiai skelbiamas Teisės aktų registre.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose teisę balsuoti turėjo 2 milijonai 385 tūkst. 262 rinkėjai.

Kadangi šiuose savivaldos rinkimuose iš anksto balsavo daugiau rinkėjų negu 2019 m., balsų skaičiavimas šiek tiek užtruks, sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

„Kadangi šiemet iš anksto balsavo beveik 71 tūkstančiu rinkėjų daugiau, vadinasi, šiek tiek ilgiau užtruks ir balsų skaičiavimas“, – sekmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė VRK pirmininkė.

Anot J. Petkevičienės, statistika rodo, kad 2019 m. išankstiniame balsavime dalyvavo 6,24 proc. rinkėjų, tai yra 153 614 žmonių, o šiemet vykstančiuose savivaldos ir merų rinkimuose iš anksto balsavo 9,41 proc. rinkėjų, tai yra 224 494 rinkėjai.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, savivaldos rinkimuose šalyje dalyvavo 48,97 proc. rinkėjų.

Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo 39,56 proc. piliečių, dar 9,41 proc. gyventojų savo rinkiminę valią pareiškė iš anksto. Bendras pirmojo rinkimų turo aktyvumas šiek tiek didesnis nei praėjusių savivaldos ir merų rinkimų metu. 2019 m. savo balsą pirmajame savivaldos rinkimų ture atidavė 47,8 proc. piliečių: rinkimų dieną balsavo 41,55 proc., o iš anksto 6,25 proc. rinkėjų.

Parengė Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video