2024/03/28

 

KNYGŲ MĖGĖJAMS ŠVENTĖ – DURIS ATVĖRĖ ATNAUJINTA BIBLIOTEKA (fotoreportažas)

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Kovo 1 dieną lankytojams duris atvėrė atnaujinta Kupiškio viešoji biblioteka, įsikūrusi buvusioje sinagogoje.

Šio pastato rekonstrukcija, pradėta 2016 metų rudenį, užtruko šešerius metus. Biblioteka į atnaujintas patalpas sugrįžo pernai, prieš šildymo sezono pradžią. Tvarkytas knygų fondas, pamažu kurtasi, bet skaitytojai neaptarnauti dėl to, kad kurį laiką pastato nebuvo galima atiduoti eksploatuoti dėl nebaigtos gaisrinio hidranto statybos. Tą darbą užbaigus, ši kultūros įstaiga atsivėrė visiems, norintiems čia užsukti.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Buvusios sinagogos pastatas po remonto akį traukia iš toli savo autentišku grožiu. Jo nedarko ir šiuolaikinės architektūros ženklai – stiklinis priestatas, su terasa ant stogo, su pastatu derančios pertvarkytos bibliotekos prieigos.

Pirmą kartą po remonto užsukus į biblioteką pirmiausia norisi apeiti visus jos kampelius, susipažinti su naujovėmis, kitaip pažvelgti ir į knygų lentynas, skaityklą. Pasak bibliotekos darbuotojų, tą dieną iki pietų pas juos buvo apsilankę per 100 žmonių. Dauguma norėjo ne tik knygą išsirinkti ar kažką paskaityti, bet pirmiausia skubėjo apsidairyti po atnaujintas bibliotekos patalpas. Mintyse palyginti, kaip buvo anksčiau, o kaip dabar atrodo.

Apsidairius įspūdis labai geras. Čia šiuolaikiškumas, naujos technologijos neužgožia ir įdomių, istoriškai vertingų praeities detalių. Pirmame aukšte ant vienos sienos sumontuotos senos durų rankenos. Kaip interjero detalė panaudotos ir buvusios baltos dvivėrės durys, o vienos išsaugotos ir naudojamos pagal paskirtį. Čia palikti ir senosios sinagogos sieninės tapybos fragmentai.

Plačiau skaitykite kovo 4 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video