2024/04/18

 

INTERNETU PIRKITE TIK IŠ PATIKIMŲ PIRKĖJŲ

Kristinos Valytės nuotrauka

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai 2023 m. užregistravo 5 pranešimus apie sukčiavimus, įvykdytus perkant tam tikrą prekę pagal internete rastą skelbimą, kai prekė nebuvo pristatyta, nors pinigai už tariamą prekę buvo pervesti!

Sausio 22 d. registruotas pranešimas, kad nukentėjusysis rado internete skelbimą apie parduodamus dviračių laikiklius, susisiekė su tariamu pardavėju, sutarė dėl prekės išsiuntimo, pervedė pinigus į nurodytą banko sąskaitą, bet prekės negavo, telefonu tariamas pardavėjas daugiau neatsiliepė.

Vasario 1 d. registruotas pranešimas, kad moteris rado internete skelbimą apie parduodamus treningus, sutarusi pristatymo detales su pardavėju, į pardavėjo nurodytą banko sąskaitą pirkėja pervedė pinigus, tačiau pervedus pinigus tariamas pardavėjas daugiau į žinutes  nebeatrašė, neatsiliepė į skambučius.

Vasario 2 d. registruotas pranešimas, kad nukentėjusysis rado internete skelbimą apie parduodamą telefoną, sutaręs su pardavėju dėl prekės išsiuntimo paštomatu, į nurodytą tariamo pardavėjo banko sąskaitą pervedė 112 eurų, bet prekės negavo, telefonu su tariamu pardavėju nebepavyko susisiekti.

Vasario 19 d. registruotas pranešimas, kad asmuo internete rado skelbimą apie parduodamą kavos aparatą, sutaręs prekės išsiuntimo detales, į nurodytą banko sąskaitą pirkėjas pervedė 20 eurų, tačiau pervedus pinigus susisiekti su tariamu pardavėju nepavyko.

Vasario 19 d. registruotas pranešimas, kad internete buvo rastas skelbimas apie parduodamus medienos briketus, susisiekus su pardavėju, į nurodytą banko sąskaitą pervesti 200 eurų, bet prekė nebuvo pristatyta.

Būkite ypač atsargūs pirkdami prekę, kai matėte ją tik nuotraukose.

Primename, kad internete, socialiniuose tinkluose ir kitose bendravimo platformose skelbimų tikrumas netikrinamas, todėl būkite ypač atsargūs pirkdami prekę, kai matėte ją tik nuotraukose!

Apie tokius sukčiavimo atvejus policija nuolat gauna pranešimų, todėl nusprendę pagal skelbimą socialiniame tinkle ar kitoje platformoje įsigyti prekę, visada:

Patikrinkite asmens, kuris parduoda prekę, paskyrą – pažiūrėkite, ar paskyra seniai sukurta, ar yra įkelta asmens nuotraukų, ar jose tas pats žmogus, ar gausu draugų.

Atkreipkite dėmesį į tai, ar nurodytos banko sąskaitos duomenys sutampa su asmens paskyroje nurodytu vardu ir pavarde.

Paprašykite atsiųsti daugiau norimo įsigyti daikto nuotraukų, padarytų realiu laiku, kad įsitikintumėte, kad parduodamas daiktas iš tikrųjų yra, paskambinkite pardavėjui vaizdo pokalbiu, kad pamatytumėte prekę.

Bandykite susitarti, kad už prekę sumokėsite tik kurjeriui pristačius prekę ir ją pamatę.

Pasiteiraukite, kodėl žmogus pasivadino slapyvardžiu, o ne tikru vardu ir pavarde, jeigu jo paskyra yra tam tikroje programėlėje.

Atkreipkite dėmesį, kaip žmogus bendrauja, ar lietuvių kalba, ar tekstas, kuris Jums siunčiamas, neįdėtas tiesiog išvertus jį internete, nes Jus gali bandyti apgauti užsienio šalies pilietis.

Paprašykite, o jeigu yra galimybė ir patys pažiūrėkite, ar yra atsiliepimų apie pardavėją, paprašykite pardavėjo, kad jis Jums atsiųstų atsiliepimų, kuriuos yra gavęs žinute ar kitu būdu.

Patikrinkite, ar parduodamo daikto kaina tokia pati, kaip ir kaina rinkoje, nesusiviliokite itin žema kaina, visada pažiūrėkite, ar negalite įsigyti daikto pigiau ir iš patikimo pardavėjo, kuris užtikrintų visas Jūsų teises.

Jeigu bent kažkas sukėlė įtarimą, nepirkite prekės, geriau ją įsigykite kitur, kad išvengtumėte apgaulės. Jeigu nukentėjote, informuokite policijos pareigūnus telefonu 112 arba naudodamiesi elektroninėmis paslaugomis www.epolicija.lt.

Taupykite ne tik laiką, bet ir savo pinigus, nebūkite patiklūs, būkite saugūs ir saugokite kitus, pasakykite jiems šią informaciją.

Kupiškio RPK inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video