2024/04/26

 

SENJORAI GALI PASITIKRINTI DĖL HEPATITO C

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė trumpai pristatė prevencines programas, supažindino su privalomojo sveikatos draudimo teikiamomis garantijomis. Panevėžio TLK nuotrauka

Panevėžio teritorinės ligonių kasos specialistai jau kelintą kartą susitinka su Kupiškio trečiojo amžiaus universiteto (TAU) klausytojų bendruomene. Šios aktyvios bendruomenės narius nuolat domina sveikatos priežiūros paslaugų teikimo naujovės ir kitos ligonių kasų pateikiamos aktualijos.

Kupiškio TAU kolektyvas – vienas iš labiausiai besidominčių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo aktualijomis.
Panevėžio TLK nuotrauka

Kupiškio TAU bendruomenės atstovai šių metų vasario gale vykusį susitikimą su ligonių kasos specialistais įvertino kaip suprantamai ir kvalifikuotai pateiktą informaciją, per kurią sužinojo daug naujo, pasitikslino kai kurias turėtas žinias.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa dėkoja šio universiteto Sveikatos fakulteto dekanei Gailutei Markelienei už nenutrūkstamą bendradarbiavimą, siekiant šviesti universiteto bendruomenę sveikatos priežiūrai aktualiais klausimais.

Ką svarbaus reikėtų žinoti ne tik Kupiškio senjorams?

Kartais pasitaiko, kad valstybės lėšomis privalomuoju sveikatos draudimu draudžiami senjorai kuriam laikui praranda apdraustojo statusą. Kodėl?

Atsakymas. Taip atsitinka, kai senjorai, kuriems pensija mokama ne į banko sąskaitą, dėl tam tikrų nenumatytų aplinkybių laiku neatsiima pensijos. Jei neatsiimta pensija kurį nors mėnesį grįžta į „Sodrą“, tą mėnesį nepatvirtinama informacija apie pensininko draustumą. Todėl labai svarbu pasirūpinti, kad, pavyzdžiui, susirgus ir atsidūrus gydymo įstaigoje, per įgaliotą asmenį ar kitu būdu pensija būtų atsiimta.

Dėl hepatito C viruso infekcijos gali būti nemokamai tikrinami ne tik tie gyventojai, kurie dėl savo ar artimųjų ligos patenka į rizikos grupę. Ar tai aktualu senjorams?

Atsakymas. Taip, kadangi nuo 2022 metų gegužės mėnesio iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų jau apmokama patikra dėl hepatito C viruso infekcijos asmenims, gimusiems 1945–1994 m. ir nepriskiriamiems rizikos grupėms (anti-HCV testas). Apmokama vienam asmeniui suteikta viena paslauga. Anti-HCV testas neatliekamas, jei pacientui jau buvo nustatytas teigiamas šio testo rezultatas. Sergančiųjų testavimas gali ženkliai sumažinti sergamumą kepenų ciroze ir vėžiu bei infekcijos mastą. Patikrą dėl hepatito C nemokamai atlieka šeimos gydytojo komanda.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video