2024/04/20

 

KOVAS – ŽIEMOS IR PAVASARIO SLENKSTIS

Jurgos Banionienės nuotrauka

Prieš savaitę bandę žiemą varyti iš kiemo, atrodo, greitai su ja dar neatsisveikinsime. Nors rytoj įžengiame į kalendorinį pavasarį, orai kovą bus šaltesni nei įprastai, ypač pirma mėnesio pusė.

Jurga BANIONIENĖ

Vasaris – šiltesnis

Biržų meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Bronius Medinis apie besibaigiančio vasario orus sakė, kad mėnuo buvo maždaug dviem laipsniais šiltesnis, palyginti su klimato norma. Vidutinė oro temperatūra buvo apie -1 laipsnį šalčio, nes vasario vidurio būta šiltesnio, šaltumu išsiskyrė tik mėnesio pradžia ir pabaiga. Žemiausia oro temperatūra fiksuota vasario 4-osios naktį Kupiškyje, kai termometro stulpeliai buvo nukritę iki -16,1 laipsnio, o šilčiausia buvo vasario 13 dieną – 5,2 laipsniai šilumos.

Vasaris šįmet buvo ir sausesnis negu klimato norma. Kritulių iki normos (42 mm), pasak B. Medinio, pritrūko. Kupiškyje jų iškrito apie 32 mm.

Kovo rekordai

„Vidutinė kovo oro temperatūra pagal klimato normą turėtų būti apie 0,5 laipsnio, o kritulių – tik 37 mm. Tarp kitko, kovas būna vienas sausiausių metų mėnesių, kaip ir balandis. Aišku, pasitaiko, kad kritulių iškrenta ir daugiau. Antai 1983 m. iškrito net 79 mm.

Sausiausias kovas yra buvęs 1969 m., iškrito vos 4 mm kritulių per mėnesį“, – pasakojo B. Medinis.

Plačiau skaitykite vasario 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video