2024/04/23

 

UŽGAVĖNĖS – PRODUKTYVI DIENA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Vasario 21-oji – Tarptautinė gimtosios kalbos diena; Tarptautinė gido diena; Užgavėnės.

Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena.

1990 m. Pasaulio turizmo gidų asociacijos federacija nusprendė švęsti Tarptautinę gido dieną kasmet, vasario 21 d. Šią dieną įvertinamas kelionių vadovų darbas, jiems steigiamos premijos.

Lietuvoje Tarptautinė gido diena švenčiama nuo 2003 m. Jos metu apdovanojami aktyviausi Lietuvos gidai.

Užgavėnės švenčiamos likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų. Tai žiemos šventė, kurios paskirtis – išvyti žiemą ir prisišaukti pavasarį. Kitą dieną po Užgavėnių prasideda gavėnia, trunkanti iki Velykų, šiuo laikotarpiu skatinamas pasninkavimas. Todėl per Užgavėnes dera prieš gavėnią paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti.

Šventė yra pagoniška, tačiau vėliau glaudžiai susieta su krikščionybe.

Užgavėnių apeigose yra keli pagrindiniai elementai: vaišės; važinėjimas; čiuožinėjimas; supimasis; įvairūs būrimai; Morės arba Kotrės vežiojimas ir jos sunaikinimas; persirengėlių eisenos ir vaidinimai; vestuvių, laidotuvių inscenizacijos; žiemos ir pavasario būtybių (Lašininio ir Kanapinio) kova.

Pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į apeigas, kurios turinčios išvaryti žiemos demonus ir pažadinti iš miego šalčio sukaustytą žemę, suteikti jai derlingumo galią. Šventėms buvo ruošiamos vaišės. Jų pagrindiniai patiekalai – šiupinys (kruopų košė su lašinukais, Žemaitijoje – žirnių košė su įkišta kaulės uodega), blynai, įvairi mėsa.

HOROSKOPAS vasario 21 d.

AVINAS. Labiausiai norėsis ramybės, atsipalaidavimo. Būtų gerai, kad šiandien niekas nekvaršintų jums galvos ir netrukdytų dirbti vienumoje. Dar geriau, jei leistų patinginiauti, ypač jei nekaip jaučiatės, stokojate energijos.

JAUTIS. Mėgausitės draugystės ryšiais, savo populiarumu, patinkančia veikla. Galbūt pulsite ieškoti pikantiškų pojūčių, siekdami atsiriboti nuo smulkių problemų, rutinos.

DVYNIAI. Diena bus kupina darbų, pareigų. Intriguojamo pasiūlymo galite sulaukti iš užsieniečio. Ne visais klausimais jus palaikys kolegos ar partneriai. Nesielkite kaprizingai, nes taip nieko nelaimėsite. Atsargiai su elektra. 

VĖŽYS. Jums rūpės nuo kasdienybės nutolę dalykai. Informacija, kurią gausite internetu ar kitais būdais, gali suintriguoti. Įtemptai darbuositės, jei turite reikalų su užsieniu, mokslu, teisiniais formalumais. Galite pasižymėti originalumu.

LIŪTAS. Nuo pat ryto kai kurios neišspręstos problemos reikalaus rimtų apmąstymų bei analizės. Galbūt stengsitės išsiderėti palankesnes sąlygas kažkokiam projektui, pirkimui, verslui ar kreditui. Nepasiduokite keistoms manipuliacijoms. Galvokite, ką žadate.

MERGELĖ. Jausite konkurencinę kovą. Tikėtina sumaištis viduje, tiek išorėje. Gali iškilti pasirinkimo dilema. Dėl brangių pirkinių ir naujovių tarkitės su partneriu.

SVARSTYKLĖS. Diena žada nemažai pokalbių dalykinėmis ir finansinėmis temomis. Galite išgirsti dominančią žinią, susijusią su darbo paieškomis arba sveikata. Nebūkite išsiblaškę, kad nepatirtumėte traumų, nuostolių.

SKORPIONAS. Būsite nusiteikę kūrybinei veiklai, romantikai. Tikėtinas ypatingas meninis įkvėpimas. Kita vertus, staiga nei iš šio, nei iš to galite nutraukti ryšius su jums svarbiu asmeniu arba leistis į rizikingą avantiūrą. Atsargiai su elektra, technika.

ŠAULYS. Šiandien turėsite pasistengti išlaviruoti sudėtingoje situacijoje. Netingėkite padirbėti bei pasirūpinti įvaizdžiu. Regis, neišsisuksite ir nuo šeiminių pareigų. Laikykitės darbo disciplinos ir technikos eksploatavimo taisyklių.

OŽIARAGIS. Šiandien turėtų neblogai sektis derybos, sutarčių sudarymas, darbai, susiję su žiniasklaida, leidyba, švietimu, reklama, transportu. Gali nustebinti pokalbis telefonu arba gautas laiškas. Saugokite vaikus.

VANDENIS. Gana produktyvi diena. Tik susikaupkite, būkite nuoseklūs – pirmiausia darykite tai, ką išties būtina, nes chaotiškas blaškymasis gali kai ką sugriauti. O jei dėl to nepavyks susitarti dėl jums svarbių prekių ar tarpininkavimo, patirsite nuostolių.

ŽUVYS. Netikėtas pasiūlymas ar pareiškimas gali priversti jus sunerimti. Pasirinkimo dilema išryškins jūsų neryžtingumą, baimę suklysti. Svetimi patarimai nepadės. Klausykite savo intuicijos.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video