2024/04/26

 

KOKIOS ENERGINĖS NAUDINGUMO KLASĖS TURI BŪTI NAUJI NAMAI?

Elektros suvartojimo ir energinės klasės analizė svarbi ne tik mūsų naudojamų įrenginių, bet ir nekilnojamojo turto kontekste. To dėka galime prognozuoti įsipareigojimų energetikos įmonei dydį ar geriau valdyti biudžetą, bet ir atitikti ES reikalaujamus energetiškai efektyvių namų teisinius standartus.

Nors buitinės technikos ir elektronikos atveju šiuos parametrus nesunku patikrinti, pastatų atveju būtina parengti pastato energinį naudingumą. Kaip padidinti pastatų energetinį efektyvumą?

Energijos efektyvumas – kas tai?

Energetinio naudingumo sertifikatas – specialisto parengtas dokumentas, kuriame pateikiamas pastato ar jo dalies duomenų ir energetinių rodiklių rinkinys. Jie nustato bendrą analizuojamos nuosavybės energijos poreikį.

Kaip padidinti pastatų energinį efektyvumą?

Analizės rodo, kad beveik 70 proc. bendros energijos suvartojimo konkrečiame namų ūkyje sunaudojama namų patalpoms šildyti ir vėsinti. Dėl šios priežasties veiksmai, kuriais siekiama sumažinti energijos nuostolius, turi lemiamos įtakos gerinant pastatų energinį naudingumą. Pastatų energinis efektyvumas turi įtakos komunalinių mokesčių dydžiui.

Ką mes galime padaryti

  • Pastatų izoliacija

Ką daryti norint padidinti pastatų energetinį efektyvumą? Visų pirma, būtina užtikrinti tinkamą pastato izoliaciją. Išorinės sienų dangos turėtų būti suprojektuotos taip, kad sumažintų šildymo ir vėsinimo poreikius, o tai savo ruožtu sumažins energijos sąnaudas.

  • Energijos suvartojimo stebėjimas

Siekiant padidinti pastatų energinį efektyvumą, verta stebėti energijos suvartojimą. Supratimas apie galimybę sutaupyti sąskaitų verčia mus labiau stengtis ir kontroliuoti energijos suvartojimą. Kambariuose paliekama šviesa, kai jais nesinaudojame, buitinė technika ir elektronika budėjimo režime, į elektros tinklą įjungti įkrovikliai – tai tik keli iš daugybės pavyzdžių, kurie prisideda prie pernelyg didelio energijos suvartojimo.

  • Apšvietimo keitimas LED

Siekiant padidinti pastatų energinį efektyvumą, taip pat verta pereiti prie LED apšvietimo. LED lemputės gali padėti sumažinti energijos sąnaudas iki 75%, palyginti su tradiciniu apšvietimu.

  • Fotoelektra ir šilumos siurbliai

Atsinaujinantys energijos šaltiniai taip pat leidžia žymiai sutaupyti. Kalbame pirmiausia apie fotoelektrą, kurios dėka galima gauti nemokamą elektros energiją iš saulės ir ją panaudoti namams apšviesti bei įvairių tipų prietaisams maitinti. Tarp energiškai efektyvių namų savininkų itin populiarios ir šildymo sistemos su šilumos siurbliais.

„SEOvoras“ inf.

Užs. Nr.222

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video