2024/04/23

 

JOE BIDENAS ATVYKO Į KYJIVĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas netikėtai apsilankė Kyjive, praneša BBC.

Jis susitiko su prezidentu Volodymiru Zelenskiu tą dieną, kai Ukraina mini prieš devynerius metus vykusius antivyriausybinius protestus, per kuriuos žuvo 107 žmonės.

Kyjive oficialūs vizitai dažni, tačiau šis vizitas kitoks. Tai, kad JAV prezidentas susitinka su Ukrainos vadovu pačiame sostinės centre, pačiame karo įkarštyje, yra reikšminga ir simboliška.

Praėjus beveik metams nuo karo pradžios, tai aiški žinia Maskvai, kad JAV ir Vakarai nieko nebijos ir toliau rems Ukrainą.

Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnykas pranešė, kad pirmadienį Kyjive lankysis „pagrindiniai Ukrainos partneriai“.

Pasak „Ukrinform“ kanalo „Telegram“, A. Melnykas tai pasakė „Ediny Noviny“ televizijos eteryje, komentuodamas laidos vedėjo užuominą, kad į Kyjivą atvyks labai aukšto rango JAV pareigūnai.

„Kol kas išsaugokime intrigą ir neužbėkime įvykiams už akių. Tikiuosi, kad rengiama staigmena bus sėkminga. Nes mums svarbu, kad pirmųjų agresijos, didelio masto agresijos, metinių išvakarėse jaustume ir matytume ne tik žodinę paramą, ne tik solidarumą, kurį matėme, bet ir dar didesnę pagalbą ir mūsų svarbių pagrindinių partnerių buvimą Kyjive. Palaukime, liko visai nedaug“, – sakė viceministras.

Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad Kyjivo centre buvo užblokuotos kelios gatvės, jose buvo pastebėtas automobilių kortežas.

J. Bidenas paskelbė apie pusės milijardo dolerių paramą Ukrainai

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį per netikėtą vizitą Ukrainoje paskelbė apie pusės milijardo dolerių papildomą paramą Ukrainai, pranešė CNN.

J. Bidenas stovėdamas kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, sakė, kad į paketą bus įtraukta daugiau karinės įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, daugiau „Javelinų“ ir haubicų.

V. Zelenskis sakė, kad jie su J. Bidenu kalbėjosi apie „tolimojo nuotolio ginklus ir ginklus, kurie vis dar gali būti tiekiami Ukrainai, nors anksčiau nebuvo tiekiami“.

J. Bidenas kalbėjo apie Ukrainos pasipriešinimo atkaklumą karui įžengiant į antruosius metus.

„Po metų Kyjivas laikosi. Ir Ukraina laikosi. Demokratija laikosi“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas pirmadienį prezidento rūmuose Kyjive susitiko su V. Zelenskiu ir pirmąja ponia Olena Zelenska.

Istorinis vizitas įvyko likus kelioms dienoms iki Rusijos plataus masto invazijos į šalį metinių.

AFP pranešė, kad per J. Bideno vizitą Kyjive girdėti oro pavojaus sirenos.

Parengta pagal ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video