2024/04/28

 

RINKIMAI IR MĖNULIO FAZĖS

Metanojos Žilėnaitės nuotrauka iš redakcijos archyvo

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kad artėjantys savivaldos rinkimai nelabai kam rūpi, taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Verda plika akimi nematomas povandeninis rinkimų agitacijos ir antiagitacijos katilas.

Visokiausi šio proceso burbulai ypač aštriai buvo iškilę per mėnulio pilnatį.

Teko sulaukti telefono skambučių tai apie vieno, tai apie kito politiko nuodėmes – neva viešai bučiuojasi su savo meilužiais ar meilužėmis, suranda jiems visokias pareigas, skriausdami paprastą žmogelį, pretendavusį į tą vietą.
Toks nuodėmingas erotinis motyvas kaskart iškyla prieš rinkimus.

Antras motyvas – neva piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi ir girtuokliavimas. Tai rimti kaltinimai ne tik į politiką einantiems ar aukštas pareigas turintiems asmenims. Tik ne visada lengvai įrodomi. Teismų procesai tada užsitęsia ir metų metus. Kuo aukštesnės pareigos, tuo ilgiau. Gal tik girtumą būtų galima paprasčiau įrodyti, aptikus žmogų su kvapeliu darbo vietoje arba, pavyzdžiui, nustačius, kad darbo ar nedarbo metu jis neblaivus vairavo automobilį.

Pastarieji nutikimai jau būtų labiau panašūs ne į paišdykavimą, bet signalizuotų, kad žmogus turi problemų dėl alkoholio vartojimo, kitaip sakant, turi priklausomybę, serga ir jam reikia ieškoti pagalbos.

Gaila, bet visais šiais atvejais susirūpinęs kitų dorove ir blaivumu pilietis beveik visada lieka anonimu su grasinimais kreiptis dar aukščiau. Gal dėl nepasitikėjimo teisėtvarka, savimi ir kitais? Gal dėl piktybiško noro apšmeižti kitą? Gal dėl to, kad jam iš tiesų nuoširdžiai viskas taip atrodo, ir gana.

Bet šiemet savivaldos rinkimus gožia ne padidėjęs rinkėjų pilietiškumo jausmas, o globalesnio masto naujienos ir skandalai.

Tai ne tik dėl to, kad šie rinkimai vyksta karo Ukrainoje fone. Net karo naujienos nublanko, kilus skandalui Seime dėl to, kas galėjo nutekinti informaciją buvusiam Seimo nariui, kad jis yra įtariamasis pedofilijos byloje.

Nestinga ir kitokių baisių nelaimių, kurios šiandien prikausčiusios tautiečių dėmesį. Antra savaitė nerandamas Vilniuje dingęs penkiolikmetis. Sostinę kausto baimė dėl moterų užpuolimų atokesnėse gatvėse.

Nepaisant visko rinkimai vyks. Va, čia ir reikės, kad parodytume savo pilietiškumą. Kovo 5 dieną jis turi būti šimtą kartų didesnis nei per pilnatį.

Beje, kalendorius byloja, kad tą dieną bus priešpilnis.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Apmaudu matyti, kiek purvo ir skandalų kyla per rinkimus. Užuot sutelkę dėmesį į svarbius klausimus ir kandidatų kvalifikaciją, esame bombarduojami istorijomis apie tariamus nusižengimus ir asmeninius reikalus. Atėjo laikas politikams teikti pirmenybę skaidrumui ir sąžiningumui, o rinkėjams reikalauti iš savo atstovų geresnių dalykų.

    Asmeniškai aš naudoju mėnulio fazių kalendorių. Viskas labai tikslu 😉

Rekomenduojami video