2024/03/29

 

UKRAINA SUNAUDOJA DAUGIAU ŠAUDMENŲ NEI NATO PAGAMINA

EPA-ELTA nuotrauka

NATO turi „padidinti šaudmenų gamybą“, nes Ukrainos šovinių naudojimo lygis gerokai viršija dabartinius pajėgumus ir sekina atsargas, pirmadienį pareiškė gynybos aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Kare Ukrainoje sunaudojamas milžiniškas kiekis šaudmenų ir tai sekina sąjungininkių turimas atsargas, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas. – Dabartiniai Ukrainos šaudmenų eikvojimo tempai daug kartų viršija mūsų dabartinius gamybos tempus. Dėl to mūsų gynybos pramonė patiria įtampą“.

J. Stoltenbergas pripažino, kad NATO susiduria su „problema“, nes dabartinis didelio kalibro šaudmenų laukimo laikas pailgėjo nuo 12 iki 28 mėnesių.

Tačiau jis tvirtino esąs įsitikinęs, kad iki šiol atlikti veiksmai reiškia, jog NATO narės „eina keliu, kuris leis mums ne tik toliau remti Ukrainą, bet ir papildyti savo atsargas“.

Ukrainos rėmėjai iš Vakarų, tiekę ginklų už milijardus dolerių, antradienį susitiks aptarti Kyjivo reikalavimų dėl ginklų, o J. Stoltenbergas pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pradeda naujus puolimus“.

NATO vadovas sakė, kad tarp sąjungininkių vyksta diskusijos dėl Ukrainos reikalavimų į mūšio lauką atsiųsti modernių naikintuvų.

Tačiau jis teigė, kad pagrindinis dėmesys turi būti sutelktas į tai, kad Kyjivo pajėgos laiku gautų reikiamą ginkluotės kiekį ir kad sąjungininkės vykdytų jau prisiimtus įsipareigojimus.

„Akivaizdu, kad dalyvaujame logistikos lenktynėse, – sakė J. Stoltenbergas. –Svarbiausi pajėgumai, tokie kaip šaudmenys, degalai ir atsarginės dalys, turi pasiekti Ukrainą anksčiau, nei Rusija galės perimti iniciatyvą mūšio lauke. Greitis išgelbės gyvybes“.

JAV ambasadorė NATO Julianne Smith teigė, kad aljansas siekia bendradarbiauti su pramonės atstovais siekiant padidinti gamybos apimtis ir sutrumpinti laiką.

„Tai absoliučiai būtina norint užtikrinti, kad mes ir toliau galėtume remti Ukrainą, kartu užtikrinant, kad kartu galėsime apsaugoti kiekvieną sąjungininkų teritorijos centimetrą“, – sakė ji.

Prašymas duoti naikintuvų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę per kelionę į Londoną, Paryžių ir Briuselį išsakė didžiulį prašymą, kad NATO narės atsiųstų Kyjivui naikintuvų.

V. Zelenskis sulaukė Jungtinės Karalystės įsipareigojimo apmokyti pilotus, tačiau negavo jokių tvirtų pažadų, kad jo pajėgos gaus vakarietiškų lėktuvų.

Kelių NATO sąjungininkių diplomatai sakė nesitikintys, kad antradienio susitikime bus priimtas koks nors tvirtas pareiškimas dėl naikintuvų tiekimo, tačiau teigė, kad procesas įgauna pagreitį.

JAV – kol kas didžiausios ginklų tiekėjos Ukrainai – laikomos svarbiausia šalimi, nes jos gali pritarti plačiai naudojamų naikintuvų F-16 siuntimui.

„Jungtinės Valstijos tebėra įsipareigojusios suteikti Ukrainai tai, ko jai reikia, – sakė ambasadorė J. Smith. – Paliekame kiekvienai suvereniai valstybei spręsti, kaip ji nori suteikti paramą ir kokio pobūdžio parama Ukrainai yra paliekama kiekvienos atskiros sostinės rankose“.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video