2024/04/25

 

PER ŽEMĖS DREBĖJIMĄ ŽUVUSIŲJŲ SKAIČIUS TURKIJOJE IR SIRIJOJE PERKOPĖ 2300

EPA-ELTA nuotrauka

Turkijoje ir Sirijoje per stipriausią beveik per šimtmetį žemės drebėjimą regione bendras aukų skaičius pirmadienį išaugo iki daugiau nei 2 300 žmonių.

Turkijos pagalbos tarnybos pranešė, kad per 7,8 balo žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 1 498 žmonės, o kaimyninėje Sirijoje patvirtinta dar 810 žmonių žūtis, tad iš viso žuvusiųjų jau yra 2 308.

Pirmadienį Sirijos vyriausybė paragino tarptautinę bendruomenę padėti šaliai.

„Sirija kreipiasi į Jungtinių Tautų valstybes nares (…) Tarptautinį Raudonojo kryžiaus komitetą ir kitas humanitarines grupes“ ir prašo padėti „atremti niokojantį žemės drebėjimą“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pirmadienį Turkiją ir kaimyninę Siriją sukrėtusio galingo žemės drebėjimo virpesiai buvo juntami net Grenlandijoje, pranešė Danijos ir Grenlandijos geologijos tarnyba.

Du smarkūs žemės drebėjimai – 7,4 ir 7,9 balo – ankstų pirmadienio rytą sudrebino Turkiją. Požeminių smūgių epicentras abiem atvejais buvo netoli milijoninio Gaziantepo miesto, netoli sienos su Sirija. Požeminiai smūgiai fiksuoti 4.17 val. vietos laiku (2.17 val. Vidurio Europos laiku) ir 4.28 val. vietos laiku (2.28 val. Vidurio Europos laiku) 10 km gylyje. EPA-ELTA nuotrauka

„Stiprūs žemės drebėjimai Turkijoje buvo aiškiai seismografų užfiksuoti Danijoje ir Grenlandijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė seismologė Tine Larsen.

Šalys siūlo pagalbą Turkijai

Po šimtus gyvybių nusinešusių žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje užsienio šalys siūlo pagalbą.Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenski tviteryje turkų kalba rašė, jog reiškia užuojautą aukų šeimoms.

„Esame pasirengę suteikti reikiamą paramą katastrofos padariniams likviduoti“, – teigiama žinutėje.Jungtinės Valstijos yra „labai susirūpinusios“, – tviteryje pažymėjo prezidento Joe Bideno patarėjas saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas.

Jis pranešęs Turkijai, jog JAV pasirengusios suteikti „visą reikalingą pagalbą“.Ir Izraelis pažadėjo humanitarinę pagalbą Turkijai. Gynybos ministras Joavas Galantas pirmadienį nurodė kariuomenei ir Gynybos ministerijai imtis atitinkamų paruošiamųjų darbų. „Mūsų ginkluotosios pajėgos pasirengusio“, – teigė ministras.

Izraelis, anot jo, turi patirties ekstremaliose situacijose ir gelbstint žmones.Izraelio gelbėjimo tarnyba „Zaka“ pareiškė, jog rengiamasi nusiųsti pagalbos delegaciją. Ši padės gelbėtojams vykdyti paieškas griuvėsiuose.

Izraelio užsienio reikalų ministras Elis Cohenas pareiškė Turkijai užuojautą ir taip pat paskelbė apie savo ministerijos paramą.Graikija, nepaisant didelės įtampos su Turkija, pareiškė nusiųsianti gelbėjimo būrius. „Graikija iš karto padės“, – pažymėjo vyriausybės vadovas Kyriakosas Mitsotakisas.

Šalis turi gelbėjimo komandas, kurios labai patyrusios dirbti žemės drebėjimų regionuose, nes pati vis išgyvena stichijas.

Turkija ir Graikija jau yra padėjusios viena kitai per smarkius žemės drebėjimus 1999 metais.

Ši pagalba, kuri žinoma kaip „žemės drebėjimo diplomatija“, tada pradėjo įtampos mažinimo etapą.

Atėnai ir Ankara dešimtmečius nesutaria dėl teritorinių teisių Egėjuje ir rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Praėjusiais mėnesiais Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą grasino invazija į Graikijos salas.

ELTA

Po žemės drebėjimo Sirija paprašė tarptautinės pagalbos. EPA-ELTA nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video