2024/04/25

 

JAV NUMUŠĖ KINIJOS ŠNIPINĖJIMO BALIONĄ

EPA-ELTA nuotrauka

Jungtinės Valstijos numušė kelias dienas virš jos teritorijos skridusį šnipinėjimui skirtą Kinijos oro balioną, praneša „Deutsche Welle“.

Numušimą užfiksavo vaizdo kameros. Tiesioginėje JAV naujienų transliacijoje buvo matyti, kad į Atlanto vandenyno pakrantę pasiekusį oro balioną pataikė kažkoks objektas, galimai raketa, o jis subliuško ir smego žemyn. Tai įvyko netrukus po to, kai prezidentas Joe Bidenas pažadėjo susitvarkyti su situacija.

Kinijai priklausantis šnipinėjimo balionas pirmą kartą buvo pastebėtas anksčiau šią savaitę virš JAV Montanos valstijos. Kinija aiškino, kad jis skirtas meteorologiniams tyrimams, bet nukrypo nuo kurso.

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo „pasirūpinti“ įtariamu Kinijos šnipinėjimo balionu, skridusiu virš Jungtinių Valstijų. Dėl šio incidento įtampa santykiuose su Pekinu dar labiau sustiprėjo.

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti santykius su Kinija ir incidentą su balionu, J. Bidenas šeštadienį žurnalistams atsakė: „Mes tuo pasirūpinsime“. Bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Ketvirtadienį Pentagonas pranešė atidžiai stebintis didžiulio Kinijos „šnipinėjimo baliono“ trajektoriją virš JAV teritorijos. JAV Gynybos departamentas pranešė, kad buvo svarstoma jį numušti, bet nuspręsta to nedaryti dėl nuolaužų pavojaus žmonėms.

Dėl šio incidento buvo atšauktas sekmadienį numatytas A. Blinkeno vizitas į Pekiną. Tai būtų buvęs pirmasis JAV valstybės sekretoriaus vizitas į Kiniją nuo 2018 metų.

Iš pradžių dvejojęs Pekinas pripažino, kad „dirižablis“ priklauso jam, tačiau tvirtino, kad tai mokslinių tyrimų tikslais naudojamas aerostatas, kuris nukrypo nuo kurso, ir pridūrė, kad apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos.

„Dirižablis yra iš Kinijos. Tai civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų, daugiausia meteorologijos, tikslais“, – teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos penktadienio pareiškime.

„Kinija apgailestauja, kad dirižablis netyčia įskrido į JAV oro erdvę dėl „force majeur“ aplinkybių“, – teigiama pranešime.

Balionas skrido virš Jungtinių Valstijų šiaurės vakarų dalies, kurioje yra slaptų oro bazių ir strateginių branduolinių raketų požeminiuose bunkeriuose, ir tai sukėlė dar didesnį susirūpinimą.

Šeštadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad balionas buvo pastebėtas virš Šiaurės ir Pietų Karolinos, rytinėje šalies dalyje.

Pentagonas penktadienį pranešė, kad dar vienas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas buvo pastebėtas virš Lotynų Amerikos šalių, bet nepateikė konkrečių duomenų apie jo buvimo vietą.

J. Bidenas savo komentarus išsakė Sirakjuse, Niujorko valstijoje, kur šeštadienį turėjo praleisti kelias valandas.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video