2024/03/29

 

DUONOS DIENĄ – ATSARGIAI SU UGNIMI

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Vasario 5-oji – šv. Agota; Duonos diena; Gabijos diena; Pasaulio cepelinų diena.

Vasario 5-ąją nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdienį maistą – duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų.

Atėjus krikščionybei senoji lietuvių šventė sutapatinta su šv. Agotos varduvėmis. Šv. Agota – III a. krikščionė, kankinta ugnimi. Ji laikoma ugnies globėja, gelbėtoja nuo gaisro.

Šv. Agotos dieną žmonės skuba į bažnyčią, norėdami parsinešti namo pašventintos duonelės, kuri turi saugoti pastatus nuo gaisrų. Duona būdavo užkišama palubėje, neužmirštama jos padėti ir į statomo namo kertę, pamatus.

Amerikos lietuvis Juozas Vaičiūnas 2014 m. vasario įgyvendino iniciatyvą visose pasaulio šalyse pradėti švęsti Pasaulio cepelinų dieną (pirmasis vasario sekmadienis). Šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus.

HOROSKOPAS vasario 5 d.

AVINAS. Šiandien būsite nusiteikę nerūpestingai, gal net azartiškai. Galite įsivelti į pavojingus nuotykius. Regis, vos spėsite tenkinti išaugusius vaikų poreikius. Derėtų rimčiau įsigilinti į pastarųjų problemas.

JAUTIS. Šiandien jautresni žmonės gali turėti emocinių ar psichologinių problemų. Jei tik įmanoma, atsiribokite nuo šurmulio, nervingų situacijų. Geriausiai jausitės savo namuose, jeigu juose pakanka santarvės ir jaukumo. Atsargiai su ugnimi, elektra.

DVYNIAI. Jums stigs emocinės pusiausvyros, nežinosite, ko imtis pirmiausia, nes reikalų ir pagundų bus pernelyg daug. Svarbu nusiraminti ir susidėlioti prioritetus. Saugokitės ugnies, traumų.

VĖŽYS. Gali nutikti taip, kad stengsitės kažką gauti nelabai sąžiningu būdu. Arba staiga kažko neteksite. Kitų žmonių emocijos didins jūsų pasimetimą, trukdys susikaupti. Jei tik galite, rinkitės ramią aplinką, siekite dvasinės ramybės.

LIŪTAS. Tikriausiai šiandieninis bendravimas jus išbalansuos, kels nerimą. Net menkiausias nesusikalbėjimas bendraujant jums atrodys dramatiškas. Suimkite save į rankas.

MERGELĖ. Šiandien būsite išsiblaškę, nekaip jausitės. Jeigu kažkokių pažadų įvykdyti nepajėgsite, norėsis apkaltinti ką nors kitą. Galite nusiminti dėl išgirstų priekaištų, apkalbų.

SVARSTYKLĖS. Šiandien jums rūpės meilė, draugai, pramogos. Galbūt netikėtai susitiksite su senu pažįstamu. Pasverkite savo žodžius, kad jie nenuskambėtų dviprasmiškai, nesuteiktų tuščių vilčių. Saugokitės traumų, nuostolio.

SKORPIONAS. Šiandien bus nelengva vykdyti konkrečias užduotis, tačiau jausite, kad tai būtina. Turbūt neišsisuksite nuo svarbaus pokalbio ir neišvengsite rimtų įpareigojimų. Stenkitės neparodyti nepasitenkinimo.

ŠAULYS. Nerimausite dėl numatytos kelionės, konferencijos, mokslinio darbo gynimo, renginio ar kt., nes jausite, kad kai kuriems jūsų planams iškilo grėsmė. Išdrįskite kreiptis į asmenį, kuris gali jums padėti.

OŽIARAGIS. Gali būti, kad išgirsite informacijos apie nelengvai įveikiamas naujas kliūtis, trukdančias jums siekti numatyto tikslo. Apdairiai tvarkykite savus ir svetimus pinigus, saugokite pasiskolintus daiktus.

VANDENIS. Energijos antplūdis šiandien gali kaitaliotis su jos nuosmukiu, o dvasinis ir kūrybinis pakilimas – su niūria melancholija. Nieko gero, jeigu paskubėsite priimti spontanišką sprendimą dėl jums svarbių santykių.

ŽUVYS. Dėl ūkinių problemų arba nekokios savijautos jums stigs geros nuotaikos, o tai perims ir aplinkiniai. Net nepastebėdami galite sukelti grandininę emocijų reakciją ir taip pakenkti santykiams. Atsargiai kelyje bei su ugnimi, elektra.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video