2024/04/20

 

PRISILIESTA PRIE PASLAPTINGO GYVOSIOS GAMTOS PASAULIO

Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai dalyvavo susitikime su menininkais, filmų apie Lietuvos gamtą kūrėjais Ričardu Anusausku ir Rūta Žemaitiene. Autorės nuotraukos

Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai sausio 18 dieną Kupiškio kultūros centro vitražų salėje turėjo progą pagilinti savo žinias apie gamtą. Jie klausėsi menininkų, filmų kūrėjų Ričardo Anusausko ir Rūtos Žemaitienės. Tai – dokumentinio filmo „Keturi metų laikai“ apie Lietuvos laukinę gamtą autoriai. Kupiškyje pristatytas antras jų filmas tokiu pat pavadinimu.

Jurga BANIONIENĖ

Per 10 filmų

Paskaita susidėjo iš kelių dalių. Pirmiausia svečiai susitikimo dalyvius supažindino su pačiais rečiausiais Lietuvos paukščiais ir gyvūnais, įrašytais į Raudonąją knygą, plačiau papasakojo apie juos, o paskui laukė naujo dokumentinio filmo „Keturi metų laikai“ antra dalis. Filmas rodytas dar nedaugelyje šalies miestų.

R. Anusauskas – ne tik filmų kūrėjas, bet ir gamtos fotografas. Jis fotografuoja ir filmuoja apie 40 metų, kartu su R. Žemaitiene dirba apie dešimtmetį. Rūta – vaizdų operatorė, dokumentinių filmų kūrėja. Jiedu iš viso yra sukūrę apie 10 dokumentinių filmų apie gamtą. Jų kūrybos kraityje – netgi filmas apie kaimo, kuriame gyvena, žmones.

Svečias ilgai prisistatydavo kaip keliautojas. Mėgo keliauti, yra aplankęs 176 pasaulio šalis, Afrikoje buvo 36 kartus, gerai ją pažįsta. Fotografija lydėjo nuo vaikystės, lankė fotografijos būrelį, vėliau fiksavo savo kelionių įspūdžius.

Trečiojo amžiaus universiteto klausytojai gausiai susirenka į susitikimus su įdomiais žmonėmis.

Ypatinga nuotrauka

R. Anusauskas kalbėjo, kad dažnai per susitikimus pasakojimą apie fotografiją pradeda nuo vienos labai ypatingos nuotraukos, padarytos viešint Afrikoje, Kenijoje, Mombasos mieste. Vaikščiodamas senamiesčio gatvėmis įamžino vieną mažą mergaitę. Iškart gimė ir nuotraukos pavadinimas – „Mombasos miesto angelas“.

Pamatęs, kad pavyko rasti gražų kadrą, norėjo daugiau sužinoti apie nuotraukos vaiką. Paaiškėjo, kad jos istorija – sudėtinga. Tai buvo našlaitė, kuri visą dieną praleisdavo prie senos architektūros namo durų ir gyveno iš to, ką duodavo praeiviai. Sėdėdavo nuoga, kol viena prancūzė užėjo į tą namą, nukirpo užuolaidą ir aprengė vaiką.

Plačiau skaitykite sausio 31 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video