2024/04/24

 

EKSPERTAI: PRADĖTI VERSLĄ GALIMA IR BE SANTAUPŲ

Nuosavas verslas dažnam yra tikra svajonė – galimybė turėti kažką savo bei dirbti pačiam sau tikrai skamba patraukliai. Tiesa, ši svajonė įgyvendinama yra retai – dažniausiai bijoma, jog nenusisekus verslui, teks prarasti didelę santaupų dalį.

Tačiau tai nėra visa tiesa – Financer.com Lietuva vadovas Augustas Šilanskas teigia, jog pradėti nuosavą verslą galima ir be santaupų. Svarbiausia – imtis ir daryti.

Svarbiausia – niša

Kalbinamas atstovas sako, jog verslo sėkmė daugiausiai priklauso nuo tinkamos nišos pasirinkimo. Eksperto nuomone, Lietuvos rinkoje yra dešimtys, net šimtai verslo nišų, kuriose galima sukurti pelningą verslą be didesnių (arba jokių) investicijų.

Tiesa, pašnekovas taip pat sako, jog renkantis nišą nereikia išradinėti dviračio. Užtenka pasirinkti idėją, kuri yra pakankamai siaura, jog neturėtų didelių konkurentų, tačiau pakankamai paklausi, kad būtų galima suburti ženklų klientų ratą.

Kitaip tariant – nebandykite pamaitinti visų alkanųjų, nes dėl konkurencijos nepamaitinsite nė vieno. Verčiau, kepkite bandeles su varške, bei maitinkite tuos, kurie nori būtent bandelių.

Išsilavinimas – savarankiškas

Kitas skatinantis kurti verslą privalumas yra tas, jog šiuo metu pradėti veiklą galima beveik be jokių santaupų ar specialių žinių.

Tai ypač stipriai galioja verslui iš namų. A. Šilanskas sako, jog verslo iš namų galimybės yra itin plačios – galima užsiimti SEO paslaugų teikimu, sukurti online kursą, pradėti konsultuoti asmeniškai, redaguoti nuotraukas, rašyti tekstus, administruoti įmonės socialinius tinklus ir panašiai.

Šioms, ir daugeliui kitų veiklų nereikalingas diplomas. Svarbiausia – gebėjimas mokytis savarankiškai ir bandyti.

Išties, A. Šilanskas sako, jog šiuolaikiniam verslui dažniausiai nėra reikalingas išsilavinimas aukštojoje mokykloje – vadovo pastebėjimu, rinkoje prasimuša ne tie, kurie gali parodyti diplomą, bet tie, kurie yra pasirengę rodyti iniciatyvą, aktyviai ieškoti klientų ir nebijoti klaidų.

Investicijos – iki 100 eurų

Galiausiai, norint pradėti savo verslą, asmeninę veiklą, dažniausiai nėra reikalingos didesnės santaupos.

A. Šilanskas sako, jog asmenys dažnai nepagrįstai yra įsitikinę, jog norint pradėti verslą, reikia steigti UAB – turėti 2 500 eur įstatinį kapitalą, imtis kas mėnesinio deklaravimo ir panašiai.

Iš tiesų, verslą pradėti galima žymiai paprasčiau – tereikia išsiimti nemokamą Individualios veiklos pažymą. Ekspertas sako, jog verslui pasisekus, galima steigti ir UAB, bet iš pat pradžių nevertėtų skubėti su didesniais įsipareigojimais.

Taip pat, Financer.com Lietuva vadovas tikina, jog ir paties pradedamo verslo sėkmė priklauso ne nuo investuojamų pinigų, bet investuojamo laiko bei apčiuopiamos pastangos.

Visas reikalingas investicijas – domeną, svetainės kūrimą (savarankiškai), bei pradinę reklamą soc. tinkluose – galima sutalpinti į 100 eurų ar net mažiau.

Kaip ir su viskuo gyvenime, kuo daugiau asmuo yra pasirengęs daryti pats, tuo mažesnes išlaidas patirs. Ekspertas sako, jog „savarankiškas“ kelias yra skatintinas ir naudingas – darydamas pats (pavyzdžiui, kurdamas svetainę) asmuo ne tik sutaupo, bet ir per praktiką išmoksta ateityje itin reikalingų žinių.

Financer.com inf.

Užs. Nr.137

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video