2024/03/28

 

IŠ „ŽALIOSIOS SAVAITĖS“ SUGRĮŽUS

Kupiškėnai parodoje įsiamžino su Europos Sąjungos žemės ūkio komisaru Janusz Wojciechowski. Nuotraukos iš Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus archyvo

Berlyne sausio 20–29 dienomis vyksta tarptautinė 87-oji žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2023“. Į ją buvo nuvažiavę ir Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus vadovai ir atstovai. Kokių įspūdžių jie parsivežė?

Jurga BANIONIENĖ

Parodos tikslas

Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus nariai, septyni rajono ūkininkai su savo šeimos nariais, Vokietijoje viešėjo sausio 18–22 dienomis.
Skyriaus pirmininkas Zigmantas Aleksandravičius sakė, kad šioje tradicinėje parodoje kasmet apsilanko apie 400–450 tūkst. lankytojų, šį kartą sulaukta apie 1400 parodos dalyvių iš 72 valstybių.
„Aišku, labai gaila, kad paroda yra gerokai mažesnė, tai pirmiausia susiję su karu. Parodoje nedalyvauja Rusija, Baltarusija, žinoma, nėra ir Ukrainos. Jos paįvairindavo šią parodą, stendai būdavo milžiniški, užimdavo atskiras sales.

„Žalioji savaitė“ visą laiką turėjo tikslą – parodyti, kad maistas žmonijai yra nepaprastai svarbus, kad be jo žmonės niekaip neišgyvens. Turiu skaičius, rodančius, kad labai staigiai mažėja ariamos žemės plotas, iš kurio žmogus gali gaminti maistą. Jeigu 1960 m. pasaulyje gyveno 3 milijardai žmonių, tai vienam žmogui buvo galima skirti 4 tūkst. 300 kv. m.; 2010 m. – jau 6,4 milijardai, o žemės plotas sumažėjo daugiau kaip perpus; 2050 metais planuojama, kad pasaulyje bus beveik 10 milijardų žmonių, o žemės plotas sumažės iki 1 tūkst. 800 kv. m. Šie skaičiai verčia susimąstyti, judėti intensyvumo kryptimi, kasmet vis ieškome naujų veislių, apsaugos priemonių, trąšų, biologinių aparatų, nes kenkėjai derlių sumažina daugiau kaip 10 proc., piktžolės – 9 proc., ligos – 13 proc.“

Plačiau skaitykite sausio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4,60 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video