2024/04/19

 

PALĖVENĖLĖJE SUJUDIMAS DĖL KETINIMŲ STATYTI VĖJO ELEKTRINES

Plėtojant vėjo jėgainės projektą vertinami įvairūs kriterijai. Todėl kiekvienu atveju vykdomos individualios derybos su žemės savininkais. Unsplash nuotrauka

Pasaulio ateitis – atsinaujinanti, žalioji energetika. Jos svarbą visi ypač pajuto tada, kai Rusijai pradėjus taikyti ekonomines sankcijas dėl šios šalies karo veiksmų Ukrainoje, pabrango energetikos ištekliai. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo saulės elektrinių projektai. Mažiau gyventojai žino apie vėjo, biodujų, vandenilio energijos projektus. Dažnai yra ir priešinamasi naujovėms, nepaisant to, kokią naudą jos gali teikti.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Sunerimo dėl poveikio sveikatai

Palėvenėlės gyventoja Stasė Švelnienė sunerimo išgirdusi, kad Palėvenėlės kaimynystėje, Daukučių kaimo ribose, žadama statyti vėjo jėgainę.

„Vienas toje vietoje ūkininkaujantis žmogus sutinka, kad jo žemėje būtų pastatyta tokia jėgainė. Mano sūnaus žemė yra šalia. To projekto plėtotojai UAB „Green Genius“ siūlo kaimyninių sklypų savininkams 2 tūkst. eurų kompensaciją, jei jie pasirašys, kad sutinka, kad tokia jėgainė ten būtų statoma. Vaikštinėja jų vadybininkė pas sklypelių savininkus su tokiu pasiūlymu.
Tikra nelaimė tokios jėgainės. Žmones ir gyvūnus gali neigiamai paveikti triukšmas, infragarsas, žemo dažnio garsas, elektromagnetinė spinduliuotė, vibracija. Dėl to krinta bitės, pasėlių plotai neapdulkinami, mažėja derliai. Paklauskite bitininkų. Paukščiai irgi pakliūva į tokių vėjo malūnų spąstus. Apie tai skaičiau ne vieną straipsnį. Be to, prie tokių jėgainių esanti žemė, nekilnojamasis turtas praranda savo patrauklumą, krinta jo vertė. Ar galima statyti vėjo jėgaines nepasitarus su vietiniais žmonėmis? Jie ne tik tų šalia planuojamo objekto sklypo kaimynai. Ar apie tai žino Savivaldybė? Ar galima taip savivaliauti, neaptarti šių reikalų su gyventojais? Ar kam nors rūpi, koks bus vėjo jėgainių poveikis aplinkai?“ – klausė palėvenėlietė.

Plačiau skaitykite sausio 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4,60 Eur/mėn.)

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Įdomu kokius mokslus baigusi Stasytė? Taip gerai nutuokia ir apie bites ir apie elektromagnetines bangas.

  • Nieko nestatykime.nieko nedarykime…išeitis?taip ir liks Kupiškis uodegoj

  • Palėvenėlietei taip ir norisi pasiūlyti sugrįžti į bslanos gadynę, nors Kupiškis ir taip vis arčiu ir arčiau to.

  • Atrodo, kad elektra turėtų būti gaminama Marse. O šiukšlės sandėliuojamis Mėnulyje. Ir jokiu būdu nesinaudokite telefonais. Spinduliuoja tiesiai į smegenis. Poveikis jau matomas.

Rekomenduojami video