2024/04/26

 

BENEDIKTO XVI KARSTAS PERKELTAS Į ŠV. PETRO BAZILIKĄ

Benedikto XVI karstas perkeltas į Šv. Petro baziliką. EPA-ELTA nuotrauka

Po mišių už velionį popiežių emeritą Benediktą XVI jo karstas tikintiesiems plojant nuneštas į Šv. Petro baziliką. Prieš tai popiežius Pranciškus Šv. Petro aikštėje vadovavo pamaldoms už pirmtaką. Jis nusilenkė karstui, palietė jį ir palaimino.

Popiežius Benediktas, kurio tikrasis vardas buvo Josephas Ratzingeris, bus palaidotas per privačią ceremoniją kriptoje po Šv. Petro bazilika. Galutinė jo poilsio vieta yra kape, kuriame iš pradžių buvo palaidotas jo pirmtakas Jonas Paulius II, bet paskelbus jį palaimintuoju ir vėliau šventuoju jo palaikai buvo perkelti į baziliką.

Benedikto karstą nešant į Šv. Petro baziliką, „Unterpfaffenhofen“ savanorių ugniagesių brigados pučiamųjų orkestras grojo jo gimtosios Vokietijos Bavarijos žemės himną.

Pirmą kartą modernių laikų istorijoje ceremonijai vadovavo pareigas einantis popiežius. Pranciškus italų kalba pasakė homiliją, per pamaldas skambėjo daugelis kalbų, o mišios buvo aukojamos lotyniškai.

Palydėti paprastame kipariso karste pašarvotą šeštadienį mirusį 95 metų Bendiktą, policijos teigimu, į Šv. Petro aikštę susirinko maždaug 50 tūkst. žmonių, daugelis jų nuo paryčių stovėjo eilėje, kad galėtų atsisveikinti. Jau anksčiau maždaug 195 tūkst. žmonių atidavė savo pagarbą, kai Benediktas buvo pašarvotas.

Benediktas buvo pirmasis per tūkstantmetį popiežius vokietis, jo laidotuvėms baigiantis visoje Vokietijoje skambėjo bažnyčių varpai.

Laidotuvėse dalyvavo apie 130 kardinolų ir 300 vyskupų bei oficiali Vokietijos delegacija, įskaitant prezidentą Franką Walterį Steinmeieris, kanclerį Olafą Scholzą ir daugiausiai katalikiškos Bavarijos premjerą Markusą Söderį.

Bavarijos Marktlo kaime prie Austrijos sienos gimęs Benediktas pageidavo, kad jo laidotuvėse dalyvautų žmonės iš gimtosios Bavarijos.

Viljama Sudikienė (ELTA)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video