2024/04/23

 

LAUKIA KONTRASTINGAS SAUSIS

Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Gruodžio orai stebino. Visko buvo – ir šalčio, ir sniego, ir atodrėkio. O paskutinę mėnesio dieną termometro stulpelis taip šoktelėjo, kad žiemos nė kvapo nebeliko. Ar jos dar sulauksime atėjus sausiui, kokie bus jo orai, papasakojo Biržų meteorologijos stoties vyriausiasis stebėtojas Bronius Medinis.

Jurga BANIONIENĖ

Gruodis – neįprastas
Anot pašnekovo, gruodis buvo kitoks – iki Kalėdų žiema rodė savo ragus, o paskui ėmė ir išsikvėpė, prieš gražiausias metų šventes užklupo atodrėkiai.

„Vis dėlto gruodis buvo šaltesnis negu įprastai. Pirmas mėnesio dešimtadienis, o ypač antras buvo gerokai šaltesni negu klimato norma. Pavyzdžiui, antro dešimtadienio vidutinė temperatūra buvo -6,8 laipsnio, o norma – tik -1,4 laipsnio. Taigi, dekada buvo daugiau nei 5 laipsniais šaltesnė.

Pirmas dešimtadienis irgi buvo apie 3,5 laipsnio šaltesnis, o paskutinis – dviem laipsniais šiltesnis. Bendrai vertinant, vidutinė gruodžio temperatūra buvo apie 2,5 laipsnio žemesnė už normą.Kritulių ir Kupiškyje, ir Biržuose buvo apie normą – 50 mm“, – pasakojo B. Medinis.

2022 metai, pasak Biržų meteorologijos stoties vyriausiojo stebėtojo, yra apie pusę laipsnio šiltesni už klimato normą. Mūsų regione metinis temperatūros vidurkis yra apie 7,1 laipsnio, o bendras šalyje – apie 7,6 laipsnio šilumos. Kritulių – mažiau už normą. Klimato norma yra apie 657 mm, o iškrito apie 600 mm.

Plačiau skaitykite sausio 3 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video