2024/04/20

 

PASAULINIAI IR VIETINIAI FUTBOLO DŽIAUGSMAI

Futbolo treneris Irmantas Šap subūrė naują vaikų komandą.

Šių metų vyrų futbolo pasaulio čempionatas, vykstantis Katare, prikaustė šios sporto šakos mėgėjų dėmesį. Šiuo laikotarpiu, gruodžio 10-ąją, minima ir Pasaulinė futbolo diena. Abu dalykai – puiki proga pasidomėti šiuo žaidimu ir pasikalbėti su jį išmanančiu žmogumi.
Taigi apie futbolą, jo magiją ir ateitį pasikalbėjome su Irmantu Šap, Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centro futbolo treneriu, kuris dar ir pats rungtyniauja.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žaidė ir prieš mūsų erą

Kada ir kur atsirado futbolas, nėra tikslių duomenų. Iš piešinių, kamuolių, kuriuos mokslininkai surado Egipte, manoma, kad būtent čia, senovės Egipte, šio žaidimo atsiradimo vieta. Taip pat žinoma, kad kamuolį mušinėti kojomis mėgo kinų kariai, gyvenę prieš 2000 m. pr. m. e. Viduramžiais šis žaidimas išpopuliarėjo Anglijoje. Beje, čia tebėra populiarus iki šių dienų.

Spardyti kamuolį kieme vaikystėje tikriausiai teko visiems berniukams ir mergaitėms. Iki dabar pamenu, kad mano kiemo vaikams vartus atstodavo suoliukas šalia gyvatvorės. Kiti vartai būdavo prie kiemo beržo, atriboti plytomis. Visi tarsi hipnotizuoti norėjome įmušti įvartį, nors kiek kamuolį paspardyti.
Panašiai buvo ir Irmantui. Kieme su vaikais jis mėgo gainioti kamuolį nuo mažumės.

Ko reikia geram futbolininkui

„Rimčiau užsiimti futbolu paskatino ir juo sudomino amžinatilsį kūno kultūros mokytojas Vytautas Starkus, dirbęs Skapiškio mokykloje. Jis ir pats buvo futbolininkas.
Futbolas labai emocingas žaidimas. Emocijos pasiekia apogėjų, kai įmuši įvartį. Tai kiekvieno futbolininko svajonė. Tokiomis akimirkomis pamiršti viską ir labai džiaugiesi.
Geras futbolininkas pasižymi greitu mąstymu, reakcija, sugeba žaisti komandoje. Taip pat turi būti psichologiškai atsparus, kad nesugniužtų po pralaimėtų rungtynių ir vėl būtų motyvuotas iš naujo rungtyniauti, siekti pergalės“, – teigė pašnekovas.

Paklaustas, kokių profesionalių pasaulio futbolininkų žaidimu dabar labiausiai gėrisi, Irmantas paminėjo Kristianą Ronaldą, Portugalijos vyrų futbolo rinktinės kapitoną, žaidžiantį krašto puolėjo pozicijoje, šios šalies visų laikų rezultatyviausią žaidėją.

Dar Irmantą žavi ir Lionelio Andreso Mesi žaidimas. Tai Argentinos sportininkas, laikomas vienu geriausių pasaulio futbolininkų. Įmuša daug įvarčių. Žaidžia puolėjo pozicijoje. Net septynis kartus iš eilės buvo pripažintas geriausiu pasaulio futbolininku. Irmanto kambarys buvo nukabinėtas šių žaidėjų plakatais.

Stebėdamas šių metų vyrų pasaulio futbolo čempionato rungtynes, pašnekovas serga už Portugalijos komandą ir norėtų ją matyti tarp nugalėtojų.

Jaunieji Kupiškio futbolininkai su treneriu Irmantu Šap.

Lietuvos futbolo niuansai

Irmantas apgailestavo, kad pastaruoju metu nesiseka Lietuvos futbolininkams. Nebėra nė vieno ryškaus žaidėjo, tokio kaip buvo Edgaras Jankauskas, kuris žaistų geriausių komandų čempionų lygoje. Ją sudaro Anglijos, Prancūzijos, Ispanijos, Vokietijos ir Portugalijos komandos. Lietuvos futbolininkai dabar rungtyniauja dažniausiai Lenkijos, Turkijos įvairaus lygio komandose.
Nepalyginti geriau yra šalies krepšinio rinktinei, kurią gali papildyti ne vienas NBA lygoje žaidžiantis sportininkas. Tad ir rezultatai čia kitokie nei futbolo.

Ar Kupiškyje vaikai mėgsta žaisti futbolą? Į šį klausimą Irmantas atsakė optimistiškiau.

Mat šiais mokslo metais jam pavyko suburti į treniruotes pirmos klasės mokinius ir priešmokyklinukus. Iš viso 18 vaikų. Treniruotes kartu lanko ir berniukai, ir mergaitės. Pasak trenerio, iki paauglystės jų fizinis pajėgumas panašus. Iš pradžių net ir rekomenduojama, kad pradinių klasių komandose kartu žaistų berniukai ir mergaitės. Tik vėliau sudaromos atskiros berniukų ir mergaičių komandos.

„Prieš keletą dienų jau vyko pirmos futbolo varžybos salėje. Kupiškis nedidelis miestas. Sunku suburti reikiamo dydžio vienmečių vaikų komandą. Tad komanda buriama iš vaikų, tarp kurių dvejų metų skirtumas. Labai tikiuosi, kad tėvams užteks kantrybės savo atžalas vežioti į treniruotes. Nuo tėvų pastangų irgi daug priklauso. Jei vaikas, pavyzdžiui, praleis pusmetį treniruočių, jam bus sunku pasivyti toliau pažengusius treniruočių draugus“, – apie darbo subtilybes pasakojo treneris.

Irmantas ir pats dar žaidžia Kupiškio „Narjantos“ komandoje lauko, salės ir pliažo futbolą. Sakė, kad nori palaikyti fizinę formą.

Dabar rengiasi Utenos apskrities salės futbolo pirmenybėms. Čia rungtyniaus su Zarasų, Visagino, Rokiškio komandomis (žaidžia septyni žaidėjai prieš septynis žaidėjus).
Dalyvauja ne Panevėžio apskrities čempionatuose dėl to, kad Kupiškiui, kaip ir kitiems mažiems miestams, sunku suburti 11 žaidėjų komandą. Kupiškis tokią komandą turėjo gal prieš penkerius metus.

Taigi reikia žavėtis žmonių entuziazmu, noru gainioti kamuolį. Matyt, kol bus bent vienas žmogus ir bent vienas kamuolys, futbolas neišnyks ir dar ilgai minėsime jo dieną.

Irmantas Šap (stovi antras iš dešinės) su „Narjantos“ komandos žaidėjais prieš pliažo futbolo turnyrą prie Kupiškio marių.

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video