2024/03/28

 

IŠ MARGO KATINŲ GYVENIMO TARP ŽMONIŲ

„Kai parsinešiau, buvo išsigandę, mažuliukai, pasišiaušę, o dabar ne aš jų šeimininkė, o jie mano šeimininkai“, – apie savo kates pasakojo Banga Bukienė. Nuotraukos iš asmeninio Bangos Bukienės albumo

Pagal rytiečių horoskopą ateinantys metai bus Triušio arba Katino, dar ir Kiškio, nelygu kokia šalis kokį gyvūną labiau garbina. Taigi tokia graži gyvūnėlių trijulė dabar gali būti dėmesio centre. Vis dėlto iš šios trijulės žmonėms labiausiai pažįstamas katinas. Tai vienas seniausių gyvūnų, kurį prisijaukino žmogus. Tai įvyko maždaug 8000–3000 m. pr. m. e. Senovės Egipte katės laikytos šventomis. Jų deivė Basta.

Kaip klostosi kačių gyvenimas šiais laikais, pasikalbėjome su subatėne Banga Bukiene, globojančia šiuos gyvūnus.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Negali negelbėti

Bangos namuose Subačiuje gyvena du katinai ir viena katė. Moteris juos surado apleistuose tvarteliuose, šabakštynuose besislapstančius, išsekusius, ligotus. Dabar buvę benamiai išgydyti, sterilizuoti, pažymėti mikroschemomis. Jie labai meilūs, prieraišūs gyvūnėliai. „Tai kaip tokių nemylėti ir negelbėti. Mes sotūs, šiltai gyvename ir galime savimi pasirūpinti, o jie be žmonių pagalbos gali ir pražūti. Negaliu abejingai praeiti pro apleistą gyvūną. Vaikystėje kaime būdavo pas krikšto mamą katinų.

Buvo ir katė Džionė, kuri nemaitindavo savo vaikų, aš ją gaudydavau ir nešdavau pas vaikus, kad pamaitintų, o vėliau tuos mažuliukus prižiūrėdavau. Va, kiek dar prisiminimų iškilo, kai paklausėte, iš kur tas mano rūpinimasis katėmis. Kartais iš aplinkinių girdžiu, kad sterilizuodami kates einame prieš gamtą. Bet aš esu už tai. Tegu visi skeptikai pasižiūri į išpuvusias laukinio katinėlio akis. Gal kitaip pradėtų galvoti. Kačių populiaciją reikia reguliuoti. Tai gana vislūs gyvūnai. Paženklinimo mikroschema nauda pati esu įsitikinusi. Buvau pradėjusi globoti dar vieną atsiradusį prieraišų kačiuką. Nuvežus jį į Utenos gyvūnų globos namus, paaiškėjo, kad jis paženklintas. Taigi pagal mikroschemą pavyko nustatyti, kas jo šeimininkas. Žmogus po 3 ar 4 mėnesių atgavo savo gyvūną.
Kai persikėliau gyventi į Subačiaus centrą, pastebėjau daug benamių kačių.

Pasakiau seniūnei. Savivaldybė yra sudariusi sutartį su Utenos gyvūnų globos namais. Atvažiavę iš ten darbuotojai sugaudė tas kates. Jos buvo išvežtos, sterilizuotos, gydytos. Sunku visiems gyvūnų globos namams. Jie ne guminiai. Ten irgi gali pristigti valkataujantiems gyvūnams vietos. Reikia daug lėšų jiems išlaikyti. Tad kaskart stengiuosi, kiek galiu, tokias įstaigas paremti“, – kalbėjo pašnekovė.

Apie išdaigas, būdą ir dėkingumą

Pasak Bangos, laikyti tris kates namie yra tam tikras išbandymas. Bet vienam katinėliui būtų liūdna. Gyvūnų namuose padaugėjo iš anksto to neplanuojant. Pirmiausia atsirado katinas Ogis. Jis įpratęs išeiti į lauką. Nerimaujanti, kai laiku negrįžta. Eina ieškoti.

Daug pastangų pašnekovei reikėjo įdėti, kad pasveiktų kiti du jos augintiniai. Ne kartą vežė juos į vieną veterinarijos kliniką Panevėžyje. Abu dabar šeria specialiu maistu pagal sveikatos būklę. Tik su Ogiu mažiau rūpesčio. Jis šlamščia vištienos faršą.

Nuotraukos iš asmeninio Bangos Bukienės albumo

Skiriasi ir jos augintinių įpročiai. Kaip minėta, katinas Ogis savarankiškai vienas po lauką vaikštinėja. Katytė Dakarė būna tik namuose, o katinas Hasas nuolat išvedamas į lauką su pavadėliu. Aplinkiniai iš pradžių stebėjosi, kad katiną ji vedžioja. Kitur toks dalykas seniai žmonių nebestebina.

Katinai Bangos namuose prikrečia daug visokių eibių. Pernai eglutę reikėjo net tris kartus iš naujo statyti ir perpuošti po katinų linksmybių. Šiemet nutarė ją tik Kūčių dieną puošti. Dėl gyvūnų ir užuolaidų nebėra bute, tik ritininės užuolaidos. Kenčia ir tapetai. Labiausiai gyvūnai siaučia palikti namie vieni.

Jiems būna tikra šventė, kai dukra Klaudija iš Vilniaus atsiveža du savo bengalų veislės katinus.
„Visi mano mažuliukai yra skirtingų charakterių. Ogis yra tarsi neliečiamas – kur noriu, ten einu. Kartais leidžiasi paglostomas, žaisti nelabai mėgsta. Dakarė ir Hasas chuliganai, kai įsidūksta, tai saugokis, net toršerai krenta. Dakarė mėgsta vogti saldainius, tušinukus. Ji labai ėdri, patinka, kai nešioji ant rankų, glostai. Hasas yra rėksniukas. Nemėgsta ant rankų būti, bet jam patinka atsigulti prie šono. Tuomet turi jį glostyti. Kai vedžiojame Hasą, aplinkiniai klausia, kodėl paprastą katiną vedžiojate. Sakau, o kodėl paprastą, jo veislė yra Lietuvos rainis“, – pasakojo Banga.

Subatėnei daug žmonių paskambina ar parašo, kad katinas yra priklydęs, prašo padėti, o patys nieko nedaro, nori, kad už juos padarytum.

Pašnekovė labai džiaugėsi, kad susipažino su noriūniete Oksana, kuri taip pat rūpinasi katėmis, padeda gaudyti beglobius katinus.

Veža juos kastruoti ir sterilizuoti. „Ji vairuoja automobilį, o aš ne. Oksana yra padėjusi ir padovanoti kelis laukinukus katinus. Aš jai labai esu dėkinga“, – sakė Banga.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video