2024/04/20

 

TEIGIAMI NUTEISTŲJŲ GYVENIMO POKYČIAI – JAU SĖKMĖ

Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus vyriausioji specialistė Laura Navalinskienė ir specialistė Jurgita Vizbarienė. Jurgos Banionienės nuotrauka

Dažnai į nuteistuosius visuomenė žiūri skeptiškai, nors jie – taip pat yra visuomenės dalis. „Saugūs būsime ne tada, kai susodinsime visus į kalėjimą, o kai dauguma po teismo sprendimo nebenorės nusikalsti“, – tikina Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus vyriausioji specialistė Laura Navalinskienė. Jos ir kolegės Jurgitos Vizbarienės priežiūroje yra kelios dešimtys nuteistųjų (nepilnamečių ir suaugusiųjų), kurie nusikalto ir atlieka bausmes laisvėje, ir asmenys, kurie atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.
Kaip su jais dirbama, kokių rezultatų pavyksta pasiekti integruojant šiuos asmenis į visuomenę, su pareigūnėmis ir kalbėjomės.

Jurga BANIONIENĖ

Užtikrina resocializaciją

„Probacijos tarnyba nuo šių metų liepos 1 d. yra tiesiogiai pavaldi Teisingumo ministerijai. Septynių skyrių teritorijų veikla apima 50 Lietuvos miestų, mes su kolege dirbame Kupiškyje, esame statutinės pareigūnės. Kartais žmonės mus tapatina su Lietuvos prabavimo rūmais, priešgaisrine tarnyba ar policija, bet iš tiesų esame atskira tarnyba. Lotynų kalba žodis „probatio“ reiškia išbandymą. Iš esmės, pagal žodžio reikšmę, probaciją galima įvardyti kaip bandomąjį laiką. Probacija – sąlyginė alternatyva paskirtai laisvės atėmimo bausmei (bausmės vykdymo atidėjimas ir lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų), kurios metu vykdoma probuojamojo priežiūra. Mes vykdome ne tik ją, bet ir žmonių, kuriems paskirtos kitos bausmės – viešųjų darbų, laisvės apribojimo, priežiūrą, taip pat atleistų nuo baudžiamosios atsakomybės, kuriems paskirtos auklėjamojo ir baudžiamojo poveikio priemonės, priežiūrą. Šiuo metu prižiūrime apie 30 asmenų, jie pas mus patenka nusikaltę, teismo sprendimu, taip pat anksčiau laiko paleisti iš pataisos įstaigų“, – kalbėjo 17 metų probacijos tarnyboje dirbanti L. Navalinskienė.

Plačiau skaitykite gruodžio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video