2024/03/28

 

V. ZELENSKIS ATVYKSTA Į VAŠINGTONĄ

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. EPA-ELTA nuotrauka

Baltieji rūmai patvirtino pranešimus, kad trečiadienį laukiama Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito Vašingtone. Tai būtų pirmoji nuo Rusijos invazijos pradžios žinoma jo kelionė į užsienį.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad JAV prezidentas Joe Bidenas nekantrauja gruodžio 21 d. Baltuosiuose rūmuose pasveikinti prezidentą V. Zelenskį, o po to prezidentas V. Zelenskis pasakys kalbą jungtinėje Kongreso sesijoje. Baltieji rūmai nurodė, kad vizito metu J. Bidenas „paskelbs apie naują reikšmingą saugumo pagalbos paketą, padėsiantį Ukrainai apsiginti nuo Rusijos agresijos“.

V. Zelenskis tviteryje taip pat patvirtino kelionę, jo įrašas paskelbtas tuo pačiu metu kaip ir Baltųjų rūmų pareiškimas.

„Kelyje į JAV sustiprinti (Ukrainos) atsparumą ir gynybinius pajėgumus“, – parašė V. Zelenskis ir pridūrė, kad jo diskusijos su J. Bidenu apims dvišalį bendradarbiavimą. „Taip pat pasakysiu kalbą Kongrese ir surengsiu dvišalius susitikimus“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Vizitas buvo suplanuotas tyliai, pirmiausia gruodžio 11 d. įvyko J. Bideno ir V. Zelenskio pokalbis telefonu, po jo sekė prieš savaitę gautas oficialus kvietimas, o sekmadienį vizitas buvo patvirtintas.

Per derybas Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas ir V. Zelenskis aptars JAV ir sąjungininkių ginklų bei mokymų tiekimus, sankcijas ir kitokį spaudimą Rusijai bei ekonominę ir humanitarinę pagalbą, kurios reikia Ukrainai, sakė aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas. „Jie aptars kiekvieną šio konflikto elementą, įskaitant padėtį mūšio lauke bei klausimą, kaip toliau tęsis šis karas“, – sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, kad vizitas pasiųs Vladimirui Putinui „stiprią vienybės ir ryžto žinią iš Baltųjų rūmų, iš Vašingtono, iš laisvojo pasaulio visų Ukrainą remiančių tautų vardu“. Tačiau pareigūnas pabrėžė, kad V. Zelenskis nebus spaudžiamas pradėti derybų su V. Putinu.

Prieš galimą Ukrainos prezidento vizitą trečiadienį JAV Kapitolijaus policija jau sustiprino apsaugą, pranešė JAV naujienų svetainė „Axios“, remdamasi keliais neįvardytais šaltiniais.

Apie planuojamą iš anksto nepaskelbtą V. Zelenskio vizitą antradienio vakarą pranešė kelios JAV žiniasklaidos priemonės. Remdamosi neįvardytais šaltiniais jos teigė, kad Ukrainos lyderis Baltuosiuose rūmuose susitiks su JAV prezidentu J. Bidenu, o po to asmeniškai kreipsis į JAV Kongresą.

Taip pat pranešta, kad per V. Zelenskio vizitą JAV turėtų paskelbti apie oro gynybos sistemos „Patriot“ pristatymą Ukrainai. Sistema „Patriot“ pakeis padėtį Rusijos puolimą atremiančioje Ukrainoje, nes ji skirta gynybai nuo lėktuvų, sparnuotųjų raketų, dronų ar raketų, paleistų net iš didelio atstumo. Vašingtonas, be kitos karinės pagalbos, jau suteikė Kyjivui daugkartinio raketų paleidimo įrenginius HIMARS ir antžemines oro gynybos sistemas NASAMS.

V. Zelenskis nėra išvykęs iš Ukrainos nuo vasario 24 d., kai Rusijos kariuomenė pradėjo veržtis į šalį. Tačiau jis vaizdo ryšiu dalyvavo įvairiuose aukščiausio lygio susitikimuose ir telefonu kalbėjosi su pasaulio lyderiais.

Kadenciją baigianti JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi antradienį laišku paragino Atstovų rūmų narius asmeniškai dalyvauti trečiadienio posėdyje „dėl ypatingo dėmesio demokratijai“. Antradienio vakarą ji žurnalistams nepatvirtino, kad laukiama V. Zelenskio, jau 10 mėnesių be poilsio vadovaujančio kariaujančiai šaliai, tačiau sakė, kad tokio „visiško didvyrio“, kaip V. Zelenskis, apsilankymas būtų „garbė Jungtinių Valstijų Kongresui“. Kovodami su Vladimiru Putinu, Ukrainos žmonės „kovoja už demokratiją mums visiems“, sakė ji.

ELTOS inf.

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video