2024/04/23

 

LIETUVIAI GERIAUSIAI VERTINA VOLODYMYRĄ ZELENSKĮ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. EPA-ELTA nuotrauka

Rytų Europos studijų centro užsakymu (RESC) „Spinter tyrimai“ rugsėjo 25 – spalio 12 d. atliko reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą, kurios metu Lietuvos gyventojai dešimtbalėje sistemoje (0 – labai nepatinka, 10 – labai patinka) įvertino devynis pasaulio politikus. Tyrimo metu buvo apklausta 1014 gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų. Palankiausiai apklausos dalyviai iš užsienio lyderių vertina Volodymyrą Zelenskį, o labiausiai neigiamai žvelgia į Vladimirą Putiną ir Aleksandrą Lukašenką, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Panašią apklausą RESC atliko ir 2020 m. pavasarį: tais metais geriausiai įvertinta užsienio politikos lydere tapo Vokietijos kanclerė Angela Merkel, o tarp labiausiai nemėgstamų politikų vėlgi pateko V. Putinas ir A. Lukašenka. 

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vertinimų vidurkis siekia 7,8 balo iš 10. Dar 2020 m. Ukrainos prezidentas buvo įvertintas 5,8 balo (perskaičiavus į dešimtbalę sistemą), tačiau Ukrainos karo akivaizdoje V. Zelenskio demonstruojama lyderystė gerokai pralenkė visus kitus pasaulio vadovus. Apklausos duomenys rodo, kad V. Zelenskio populiarumas yra kiek didesnis tarp kaimuose ir rajono centruose gyvenančių respondentų, pažymima pranešime.

Antroje reitingo vietoje atsidūrė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda (vidutiniškai 6,7 balo iš 10). G. Nausėda geriau vertinamas tarp mažesnes pajamas gaunančių respondentų. Palyginti su 2020 m. duomenimis, šio politiko vertinimas išliko daugmaž panašus.

Panašaus vertinimo sulaukė ir JAV prezidentas Joe Bidenas – 6,2 balo iš 10. 2022 m. atliktos apklausos rezultatai rodo, kad J. Bidenu yra pasitikima labiau nei buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu – vidurkių skirtumas tarp šių politikų lygus 2 balams.

Toliau apklausoje išsirikiavo Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas (6 balai iš 10) ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (5,3 balo iš 10), rašoma pranešime.

Nors didžioji dalis pasaulio politikų per dvejus metus sugebėjo pagerinti savo įvaizdį tarp Lietuvos gyventojų, vis dėlto keliems iš jų to padaryti nepavyko. Nepalankiausiai vertinamų pasaulio politikų trejetuke atsidūrė Vladimiras Putinas (0,7 balo iš 10), Aleksandras Lukašenka (1,4 balo iš 10) ir Viktoras Orbanas (3,8 balo iš 10).

ELTOS inf.

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video