2024/04/19

 

PRITARĖ SIŪLYMUI DRAUSTI TURĖTI GINKLUS

Unsplach nuotrauka

Ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo projektui, kuriuo siūloma drausti Lietuvoje gyvenantiems rusams ir baltarusiams turėti ir įsigyti ginklus. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pažymėjo, kad iniciatyva siūloma maksimaliai padidinti Lietuvos saugumą.

„Tai daroma dėl mūsų nacionalinio saugumo sumetimų“, – akcentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Už įstatymo projektą balsavo 106 Seimo nariai, prieš pasisakiusių nebuvo, susilaikė 10 parlamentarų.

Taip pat, pažymėjo politikas, vienas šio įstatymo projekto tikslų – sudaryti galimybę privatiems ginklų prekiautojams prekiauti A kategorijos ginklais, kurie šiuo metu yra leidžiami civilinėje apyvartoje.

„Tai šauliai, kariai savanoriai, profesinės karo tarnybos kariai pagaliau galės A kategorijos ginklus įsigyti ir Lietuvoje“, – sakė L. Kasčiūnas.

Seime yra siūloma iniciatyva, kuria siekiama uždrausti nuolatiniams Lietuvos gyventojams, kurie nėra Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių piliečiai, įsigyti ir turėti ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis ir jų dalis.

Jeigu Seimas pritartų, jie negalėtų įsigyti ir turėti ginklų medžioklei, sportui, savigynai, profesinei veiklai, kolekcijoms sudaryti, mokymui, moksliniam tyrimui, šaulio tarnybai ar profesinės karo tarnybos kario, kario savanorio ir kito savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti, kitiems tikslams.

Siūloma, kad teikiamas įstatymo projektas įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d., kad valstybės institucijos ir įstaigos spėtų pasirengti jo įgyvendinimui ir parengtų reikiamas tvarkas.

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad Lietuvoje šiuo metu 294 Rusijos ir 46 Baltarusijos piliečiai turi leidimus laikyti ar leidimus nešiotis ginklus. Tarp jų gali būti ir turinčiųjų dvigubą pilietybę – Lietuvos ir Rusijos ar Lietuvos ir Baltarusijos.

ELTOS inf.

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video