2024/04/26

 

KALĖDINĖS GYVENTOJŲ INICIATYVOS

Birutė Ketvirtienė prie pačios sugalvotų kalėdinių namo puošmenų.

Praėjo pirma kalendorinės žiemos savaitė. Už lango sninga. Artėja Kalėdos. Pamažu šventinė nuotaika su advento vainikais ir žvakelėmis skleidžiasi aplinkui. Pasidairius mieste jau matyti ir kitokių šventinių akcentų. Pradėjo puoštis įstaigos, vis daugiau lempučių šviečia gyvenamųjų namų languose.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kupiškėnai kasmet prieš Kalėdas gana aktyviai puošia daugiabučių namų laiptines. Tik dar mažoka šventinių atributų šių namų kiemuose. Prieš keletą metų visiems pavyzdį, kaip reikia kurti šventinę nuotaiką, parodė Kupiškio A. Purėno gatvės 14-as daugiabutis namas. Smagu, kad randasi mieste ir naujų kalėdinės puošybos iniciatyvų.

Besmegenis su anūkais

Einant Kraštiečių mikrorajone pro A. Purėno g. 6-ąjį namą, akį patraukia prie vienos laiptinės durų šalia puošnios eglutės stovintis senis besmegenis su raudona kepure ir tokios pat spalvos ilgu šaliku. Sutemus jis nepradingsta tamsoje, nes besmegenį apšviečia eglutę apsivijusi girlianda.

Seniui besmegeniui draugiją palaiko du spalvingi besmegeniukai, tikriausiai jo anūkai, įsitaisę ant lesyklėlės, pastatytos arčiau gyvatvorės.


Paaiškėjo, kad visas šitas grožybes sukūrė ir padarė šio namo gyventoja Birutė Ketvirtienė.
Moteris sutiko papasakoti, kaip gimė mintis taip papuošti gyvenamąją aplinką.

Kupiškyje prie A. Purėno gatvės 6-ojo namo rasite tokią nuotaikingą lesyklėlę.

„Laiptinę visada papuošiu prieš Kalėdas. Šis darbelis dar laukia. Senį besmegenį prie namo pastatyti sugalvojau pernai. Rudenį pridariau sausų puokščių kompozicijų ant akmenų stovų, kurie sustatyti palei namą. Vasarą ten laikau žydinčių gėlių vazonus. Iš ko padaryti besmegenį, ilgokai sukau galvą. Kai darže priaugo daugybė moliūgų, nutariau juos tam reikalui panaudoti. Sudėjau moliūgus į maišą, apvyniojau daržo plėvele, sagas prisiuvau. Iš jų išėjo ir akys, ir nosis, ir burna. Turėjau raudoną nykštuko kepurę, raudoną šaliką. Jie irgi pravertė aprengiant senį besmegenį. Vieną moliūgą apipurškiau auksine spalva. Jis irgi tiko prie kompozicijos. Ant lesyklėlės įkurdinti besmegeniukai padaryti iš visokių siūlų atliekų. Taigi esu pensininkė. Žiemą, kai baigiasi sodo darbai, turiu laisvo laiko ir tokiems užsiėmimams. Man patinka, kai graži aplinka. Užaugau Rokiškio rajone, netoli Pandėlio. Nebijau žemės darbų. Prie daugiabučio namo prižiūriu gėlių darželį. Labai mėgstu gamtą, gėles. Kai jos lauke nežydi, kitkuo stengiuosi jas pakeisti“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji sakė, kad mokykloje dailės gabumais negarsėjo. Kai mokytoja buvo uždavusi nupiešti arklį, vos ne su ašaromis prašė mamos, kad padėtų, nes niekaip jo pačiai nupiešti neišėjo. Neturi polinkio ir visokiems rankdarbiams. Tik iš reikalo šį bei tą nusimegzdavusi. Visą gyvenimą dirbo buhaltere įvairiose įstaigose. O komponuoti visokias kompozicijas iš augalų ar kitokių daiktų jai patinka.
Birutė vasarą yra pridariusi vazonų iš cemento ir nebereikalingų kibirų ar panašių daiktų. Dabar eglutė prie senio besmegenio į tokį jos gamybos vazoną įstatyta.

Moters vyras iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į jos puošybą, bet vėliau pasakė, kad gal ir visai gražiai atrodo. Kai kurie kaimynai irgi pagyrė. Smagu. Žinoma, norėtų daugiau iniciatyvos iš aplinkinių žmonių. Pamena, kai visi gyventojai buvo naujakuriai ir noriai sodino medelius, krūmus prie namo. Tik vėliau entuziazmas išblėso, kai reikėjo tuos želdinius prižiūrėti. Daug laiko prabėgo. Viskas keitėsi, ir želdiniai, ir gyventojai. Dar tebeauga jos sodintos alyvos.

„Kai kas pasako, kam čia reikia puošmenų. Žmonės juoksis. Nebebijau tokių juokų. Noriu, kad būtų gražu ne tik sau, bet ir kitiems. Kritikų visada atsiras. Jei kritika pagrįsta ir išklausyti gali, ir pasitaisyti. Svarbu bandyti, kad neliktų šabakštynų, šiukšlynų. Visiems švarioje, jaukioje aplinkoje gyventi maloniau. Tam ir didelių išlaidų nereikia, tik kūrybiškumo ir savo laiko“, – buvo įsitikinusi Birutė.

Į šventę su elniukais

Kitas netikėtumas laukė prie K. Šimonio g. 1-ojo namo. Čia apie artėjančias Kalėdas bylojo puošni eglutė ir iš abiejų jos pusių stovintys mediniai elniukai.
Taip papuošti daugiabučio namo, kuriame gyvena, aplinką sugalvojo Everesta Šilerienė su kaimyne Rasita.

Kupiškyje prie K. Šimonio gatvės 1-ojo namo kalėdinę nuotaiką kelia papuošta eglutė ir du mediniai elniukai. Taip papuošti namo aplinką sugalvojo Everesta Šilerienė (kairėje) su kaimyne Rasita. Autorės nuotraukos

Everesta sakė, kad namo aplinką puošia treti metai. Taip nutarė su dviem kaimynėmis. Viena jų jau išsikraustė kitur. Tad šiemet dviese ėmėsi kalėdinės puošybos.

„Elniukus sukalėme iš malkų atliekų. Ragiukus padarėme iš obels šakų. Eglutę dirbtinę papuošėme. Palaikome tvarumo idėją. Apsnigta ji nelabai skiriasi nuo natūralios. Naktį ją apšviečia lemputės.
Kasmet puošiame ir laiptinę. Su vaikais iškarpome popierinių snaigių ir jas priklijuojame prie laiptinės langų. Ant durų pasikabiname advento vainiką. Pernai tokį vainiką buvome pakabinusios ant pagrindinių laiptinės durų, o prie namo buvome padariusios iš eglišakių kelis nykštukus. Manau, kad prieš šventes reikia puoštis. Mūsų namas draugiškas. Jaučiame visų palaikymą. Buvome ir per Helovyną išsiskaptavę moliūgų“, – pasakojo Everesta.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video