2024/04/19

 

MARTOS SĖKMĖ KONSTITUCIJOS EGZAMINE

Šiemet Lietuvai minint Konstitucijos 30-metį, spalį surengtas šešioliktas Konstitucijos egzaminas. Šiame žinių patikrinime, kurį rengia Teisingumo ministerija kartu su egzamino globėju, šalies Prezidentu Gitanu Nausėda, rungėsi kelių kategorijų dalyviai: geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis (pagal klases), asmuo, studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis pilietis, aktyviausia mokykla, vyriausias dalyvis, geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis.

Čia puikiai pasirodė Subačiaus gimnazijos šeštaklasė Marta Astravaitė. Ji tapo 5–6 klasių amžiaus grupės nugalėtoja.

Jurga BANIONIENĖ

Sunku nebuvo

Šių metų Konstitucijos egzamino nugalėtoja 5–6 klasių grupėje, Subačiaus gimnazijos mokinė Marta Astravaitė. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Nors Konstitucijos egzaminas vyko kone prieš porą mėnesių, Martos įspūdžiai tiek iš dalyvavimo jame, tiek iš apdovanojimų ceremonijos prezidentūroje dar gyvi. M. Astravaitę išmėginti savo jėgas paskatino istorijos mokytoja Sandra Ratkutė. „Istorija man visai gerai sekasi, tad galbūt dėl to mane pakvietė“, – šypsojosi mažakalbė Marta.

Mergaitė tikino, kad egzaminas buvo nesunkus. Klausimų nemažai, bet jie – aiškūs ir paprasti. Kas galėjo lemti sėkmę, Marta sakė nežinanti. Labai nesiruošė, tik Konstituciją pavartė. 

Be abejo, žinia apie laimėjimą buvo džiugi, kartu netikėta. Patiko ir viešnagė prezidentūroje, namo grįžo su dovanomis – padėka, Konstitucija ir planšetiniu kompiuteriu.

Tėvams – staigmena

Prie pokalbio prisijungusi Martos mama Deimantė pasakojo, kad jai buvo staigmena, kad dukra dalyvavo šiame egzamine. „Nieko mums nesakė. Pamenu, buvo savaitgalis, savo feisbuką atsidariusi pamačiau, kad mane sveikina, nesupratau, su kuo. Tik paskui pamačiau nuorodą apie egzaminą, kur buvo parašyta, kad Marta tapo nugalėtoja 5–6 klasių grupėje. Buvo labai netikėta“, – prisiminė D. Astravienė.

Jos manymu, dukros sėkmę tikriausiai lėmė žinios ir išprusimas. „Marta – protingas vaikas. Ji lėtesnė, ramesnė, kaip asmenybė – stebėtoja, gal per pamokas atidžiai klauso, todėl ir pasisekė“, – kalbėjo Martos mama.

Deimantė prisipažino, kad pati jėgų Konstitucijos egzamine iki šiol neišbandė, bet kažkada buvo apie tai pagalvojusi. Ar vis dėlto ryšis, nežino, nebent rimtai pasirengusi, kad pralaimėjus nebūtų nejauku.

Daug veiklos

Marta mokosi gerai. Patinka ne tik istorija, bet ir lietuvių kalba, dailė, muzika. Ji ne tik gera mokinė, bet ir aktyviai užsiima užklasine veikla – lanko Kupiškio meno mokyklos Subačiaus skyriaus fortepijono klasę pas mokytoją Liną Burokienę.

„Jau ketvirti metai, kai groju pianinu, man patinka. Groti tenka daug, būna nemažai pamokų. Kartais pavargstu, bet pailsiu, atsipalaiduoju, ir viskas vėl gerai. Turiu visokių diplomų, kur pasiūlo dalyvauti, stengiuosi tai ir daryti“, – kalbėjo M. Astravaitė.

Du kartus per savaitę mergaitė skuba ir į Panevėžio rajono Tiltagalių kultūros centrą. Dalyvauja vaikų neformaliojo vaikų švietimo būrelyje, kuria įvairius rankdarbius, piešia, šoka. Arčiausiai širdies – rankdarbiai. Kaip ir visi paaugliai, mėgsta leisti laiką prie kompiuterio, telefono.

Martos mama sakė, kad jei tik galėtų, dukra lankytų ir daugiau būrelių. Labai viskuo domisi. Tačiau šeima gyvena Panevėžio rajone, Rodūnėlės kaime, sudėtinga būtų kasdien vežioti į įvairius užsiėmimus.

Konstitucijos išmokti – neįmanoma

Pakalbinome ir Martos istorijos mokytoją S. Ratkutę. Ji sakė, kad kiekvienais metais rengia mokinius Konstitucijos egzaminui. „Tiesiog per pamokas skiriame laiko Konstitucijos skaitymui, nagrinėjimui, ją aptariame. Tai – tarsi kiekvienų metų pareiga“, – teigė mokytoja.

Ne išimtis buvo ir šie metai. S. Ratkutė Subačiaus gimnazijoje dirba pirmus metus, dar ne visus mokinius pažįsta, bet Martą pastebėjo kaip puikią mokinę. „Protinga mergaitė, kruopšti, per pamokas atidžiai klauso. Štai ir matyti jos rezultatas, pirma vieta 5–6 klasių grupėje“, – džiaugėsi pašnekovė.

Martos sėkmę, anot mokytojos, lėmė šie dalykai – susikaupimas ir atidus Konstitucijos skaitymas. „Kaip sakau, Konstitucijos išmokti yra neįmanoma. Pavyzdžiui, su vyresniais mokiniais man niekaip nepavyksta pasiekti gerų rezultatų, nes būna gana sudėtingi egzamino klausimai. O mažųjų vaikų – lengvesni. Klasėje aiškinomės, dar namie paskaitė, tad Martai puikiai pavyko“, – mintimis dalinasi S. Ratkutė.

Mokytoja prisipažino, jog pati Konstitucijos egzamine nėra dalyvavusi, nors į pagrindinį šalies įstatymą gilinasi kasmet. Vaikams šis žinių patikrinimas, jos manymu, labai naudingas. „Mažesniems tai yra pirmiausia susipažinimas su Konstitucija, kas joje rašoma, vyresnėse klasėse per pilietinio ugdymo pamokas ją tenka nori nenori nagrinėti. Konstitucija – pagrindinis šalies įstatymas, be jo negimsta kiti, tad savotiška mūsų visų pareiga išmanyti, kas ten rašoma, kokios mūsų teisės ir pareigos, turėtų žinoti kiekvienas“, – kalbėjo Subačiaus gimnazijos istorijos ir pilietinio ugdymo mokytoja.

Beje, tai ne pirmas šios mokytojos mokinys, kuriam Konstitucijos egzaminas buvo sėkmingas. Praėjusiais metais puikiai jį išlaikė Subačiaus gimnazijos Noriūnų Jono Černiaus pagrindinio ugdymo skyriaus penktokas Edgaras Užer. 5–6 klasių grupėje jis irgi laimėjo pirmą vietą.

Išbandyti savo jėgas tradiciniame Konstitucijos egzamine šiemet panoro 25 823 Lietuvos piliečiai visame pasaulyje. Egzaminas sutapo ir su pirmos nuolatinės ir demokratinės Lietuvos valstybės Konstitucijos šimtmečio ir Lietuvos Respublikos piliečių 1992 m. spalio 25 d. referendumu priimtos Konstitucijos 30-mečio minėjimais.

Jau antrus metus iš eilės prie Konstitucijos egzamino jungėsi ne tik Lietuvos, bet ir kitų pasaulio šalių atstovai.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video