2024/03/28

 

IŠ TRIUŠIŲ AUGINTOJŲ PATIRTIES

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kiaulių maras iš Lietuvos baigia išguiti kiaulininkystę. Likę dideli kiaulių kompleksai vos gyvuoja. Ūkininkai kriuksių laikyti nebeapsiima. Pavieniai žmonės dėl griežtų sanitarinių reikalavimų irgi retai ryžtasi kiaules auginti. Tikėtasi, kad šią nišą užpildys avininkystė, triušininkystė, gal ir ožkininkystė ar kita gyvulininkystės šaka. Atrodo, kad taip nenutiko. Taip manyti skatina ir nelabai pakitęs mėsos asortimentas prekybos centruose.
Artėjant 2023-iesiems, pagal Rytų horoskopą Triušio (arba Katino) metams, pasidomėjome, ar Kupiškio rajone yra triušių augintojų.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Oficialiais duomenimis, kuriuos pateikė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamentas, nei Kupiškio rajone, nei visoje apskrityje nėra pramoninio triušininkystės ūkio. Triušius laiko pavieniai žmonės. Nėra privalomos triušių registracijos Ūkinių gyvūnų registre ir ženklinimo. Dėl to ir tikslaus šių gyvūnų skaičiaus negalima nustatyti. Triušius dažniausiai įregistruoja tie jų laikytojai, kurie siekia ūkininkavimui gauti valstybės paramą.

Kupiškio rajone triušius oficialiai šiais metais deklaravo tik 6 jų laikytojai. Iš viso deklaruoti 254 triušiai. Tai daug mažiau nei buvo ankstesniais metais.
Antai 2020 metais buvo 16 laikytojų ir 605 triušiai, 2019 metais – 15 laikytojų ir 552 triušiai, 2017 metais – 20 laikytojų ir 702 triušiai, 2016 metais – 20 laikytojų ir 730 triušių, 2015 metais – 20 laikytojų ir 857 triušiai.

Plačiau skaitykite gruodžio 6 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video