2024/04/19

 

ĮRENGTA LESYKLA – TARSI SU PAUKŠČIAIS PASIRAŠYTA DRAUGYSTĖS SUTARTIS

Stalius Vidas Cimnickas artėjant žiemai ėmėsi naujų medžio darbų – pradėjo gaminti lesyklėles. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Šaltos, sniegingos žiemos – sunkus metas Lietuvoje žiemojantiems paukščiams. Storam sniego sluoksniui užklojus nebegausias maisto atsargas, apsaugoti juos nuo bado galime įrengę lesyklas.
Nociūnuose šiuo metu gyvenantis medžio meistras Vidas Cimnickas pats jas gamina. Tai vyrui – naujas hobis, poilsis nuo stambesnių medžio darbų.

Jurga BANIONIENĖ

Smegenims pamankštinti

„Dirbant atlieka daug trumpų medžio pagaliukų, lentučių, kad nereikėtų sukūrenti, nusprendžiau gaminti lesyklėles. Anksčiau jų nesu daręs, darau stambesnius medžio gaminius, lesyklos – tarsi hobis, įdomus laisvalaikio užsiėmimas smegenims pamankštinti. Neseniai ir pradėjau, gal tik prieš dvi savaites“, – kalbėjo V. Cimnickas.

Pašnekovas pirmiausia lesyklėlę pasidarė sau, paskui pamatė draugai, jiems įsireikė, tada ir giminaičiai tokių panoro. Pamatė, kad tikrai būtų paklausa.
„Įkėliau kelias lesyklėles į feisbuką, pradėjo žmonės prašyti, sako, kad Kupiškyje nėra kur jų nusipirkti. Žiema artėja, paukščiai irgi juk nori lesti. Iš kai kurių žmonių išgirstu, kad ir sodybas lesyklos labai papuošia“, – teigė meistras.

Išmonės rezultatas
Žinoma, galima lesyklėlių ir statybinių medžiagų parduotuvėse rasti, bet jos bus iš faneros, o Vido gamintos – iš natūralaus medžio.
„Šiandien lesyklėles darau net iš uosio, nežinau, ar bus tokių paklausa, bet daugiausia – iš eglės ir pušies, spygliuočiai jų gamybai labiausiai tinka. Natūralus produktas, lesyklėlė visa medinė, nėra jokio plastiko, faneros“, – pasakojo jis.

Dailios Vido darytos lesyklėlės – paties sugalvotos, niekur neieško jokių pavyzdžių. Anot medžio meistro, kiekviena išeina vis kitokia, savita.

„Darai ir galvoji, kokia bus. Juk ne veltui sakoma, kad kas dirba su medžiu, tas yra menininkas“, – kalbėjo pašnekovas.
Nemažai lesyklėlių jau iškeliavo į sostinę, progą jų įsigyti turėjo ir kupiškėnai. Kol sniego nebuvo, ir susidomėjimas jomis buvo menkesnis, o šiuo metu dar labiau išaugo poreikis.

V. Cimnicko galvoje jau kirba kitas sumanymas – atėjus pavasariui reikės inkilų, tad žiema bus puikus metas ir jiems pagaminti.
Staliumi vyras dirba apie 30 metų. Kurį laiką buvo padaręs pertrauką, dirbo Vokietijoje vairuotoju. Grįžęs vėl ėmėsi savo įprasto amato. Gamina duris, lauko baldus, pavėsines, sūpynes. Jos puošia ir miesto, ir rajono gyventojų namų aplinką.

Plačiau skaitykite lapkričio 29 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video