2024/04/24

 

ŽILIŲ AKMENĮ IŠMATAVO SPECIALISTAI

Lietuvos geologijos tarnybos nuotrauka

Šių metų spalio pabaigoje Kupiškio r. Žilių kaimo laukuose atkastas didžiulis akmuo. Šis akmuo vietiniams gyventojams buvo seniai žinomas, nes vis kliūdavo dirbant žemę. Jį savo dirbamoje žemėje atkasęs ūkininkas Eugenijus Nakas nesitikėjo, kad akmuo bus tokio dydžio. Kol kas jo nepavyko iškelti. Akmenyje ketinama įamžinti kaimo atminimą.

Lietuvos geologijos tarnybos specialistai atvažiavę išmatuoti riedulio, patikslino jo parametrus.
Riedulio ilgis – apie 5 m, plotis 3,85 m, aukštis 1,8 m, apimtis – 15,3 m.
Sudarytas riedulio 3D modelis, pagal kurį nustatytas riedulio tūris 16,2 kub. m, svoris – 45 t. Kadangi dugnas kažkiek išgaubtas, svoris gali būti ir apie 50 t.
Riedulys bus įtraukas į Lietuvos geologijos tarnybos Geotopų posistemį. Riedulio sudėtis: kalio feldšpatinis porfyriškas granitas (dideli kalio feldšpato grūdai smulkesnėje masėje) ir tokie granitai susidaro nedideliuose gyliuose (10–15 km). Manoma, kad ledynas riedulį atvilko iš Suomijos.
Žilių kaimo apylinkėse žemė labai akmenuota. Netoliese glūdintis valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – Salamiesčio akmuo (visas atkastas) taip pat reikšmingo dydžio, jo tūris apie dviem kubais mažesnis – 14,5 kub. m. Šalia jo iš žemės kyšo dar vienas žmonių nejudintas riedulys, kurio didžioji dalis slepiasi po žeme. Žilių kaimo gyventojai pagrįstai gali didžiuotis turėdami išskirtinio dydžio riedulį.

Lietuvos geologijos tarnybos inf.

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video