2024/07/27

 

ECH, TIE GRYBAI…

Unsplash nuotrauka

Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Nors gruodas ir sniegas dengia žemę, bet vis tiek truputį pakalbėsime apie grybus. Tik šį kartą apie kitokius.

Lapkričio 17 d., vakare apie 22 val., Vilniuje policijos pareigūnai pastebėjo keistai besielgiančią moterį. Buvo sulaikyta (ne)eilinė pilietė, dviejų vaikų mama Živilė Diawara, kurios, pasak policijos pareigūnų, rankinuke per dalinę apžiūrą rasta metalinė raudonos spalvos dėžutė, o viduje, kaip įtariama, buvo augalinės kilmės narkotinės medžiagos likučių ir polietileninis maišelis su galimai narkotine medžiaga (įtariama, kad haliucinogeniniais grybais). Moteriai teko pabūti areštinėje. O paskui prasidėjo tikri dyvų dyvai. Narkotinių medžiagų vartojimu ir laikymu įtariamą ponią puolė ginti pramogų pasaulio atstovai, Seimo narė Danielė Morgana teigdama, kad nieko čia blogo neįvyko, o dėl visko kalti blogi Lietuvos įstatymai. Reikia kuo skubiau nedidelį kiekį taip vadinamų lengvųjų narkotinių medžiagų dekriminalizuoti. Pasak taip teigusių, juk Ž. Diawara nieko blogo nepadarė. Bet ar tikrai?

O štai kita istorija, nutikusi prieš trejus metus. Bendrajame pagalbos centre buvo gautas pranešimas apie Kauno Panemunės parke praeivio pastebėtą moterį, kuri neva sudavė mažamečiam vaikui. Vykstant ikiteisminiam tyrimui, tarnybos nusprendė vaikus iš šeimos paimti dėl jiems grėsusio pavojaus. Mama buvo neapsvaigusi nuo narkotikų, visiškai blaivi. Ji nebuvo vieniša, turėjo vyrą, kuris, kol vyko tyrimas, galėjo puikiai pasirūpinti vaikais. Bet buvo kitaip – vaikai išvežti iš namų, perduoti laikiniems globėjams. Vėliau, po ilgų vaikščiojimų pas teisėsaugos pareigūnus, kelių posėdžių, tyrimas nutrauktas, mama išteisinta.

Dvi situacijos, dvi vaikų mamos, tačiau pirmojoje kažkodėl, manau, sąmoningai, pamiršta, kad sulaikytoji yra dviejų vaikų mama. O kas tuo metu buvo su jais, ar tikrai vaikai buvo saugūs, jeigu mama vėlų vakarą galimai apsvaigus buvo kažkur? Didžiausias susirūpinimas ir skandalas kilo ne dėl jos vaikų, o kaip galėjo pareigūnai sulaikyti visuomenėje žinomą moterį. Kad jeigu ir pavartojo kokios nors žolės ar grybo – kas čia tokio?

Tikrai, kas čia tokio. Dabar mamos labai šiuolaikiškos. Prisiminkime, koks skandalas pasitelkiant net šalies televiziją Subačiaus gimnazijos mokinio mamos buvo sukeltas. Neva, mokytojai kartu su gimnazijos direktore ieškodami cigarečių jos vaikui liepė net kelnes nusimauti. Kaip jie drįsta, vaikas juk nemeluoja!

Va, pas mus kaip nutinka: po kiekvienos „įžymybės“ sulaikymo ar nepilnamečio nusižengimo mokyklos taisyklėms turi aiškintis visuomenei ne galimi pažeidėjai, o tie, kurie sąžiningai atlieka savo darbą. Policininkas ir mokytojas mums ne autoritetai, kad jais tikėtume. Abiem atvejais skandalas atliko savo juodą darbą. Tariamos aukos suprato, kad jeigu nusižengei, svarbu garsiai rėkti – nors ir esi neteisus. Žinoma, pamoką gavo ir policijos pareigūnai, ir mokytojai su direktore. Jeigu kitą kartą taip nutiks, jie labai rimtai pagalvos, ar verta būti principingam – vis tiek būsi pats kaltas.

Kartais mes labai trokštame būti europiečiais, šiuolaikiniais žmonėmis, kad nebesirenkame ir būdų, kaip tai pasiekti. Visur priekyje tik AŠ ir MANO TEISĖS. O pareigos – bala jų nematė!

Laikraščio „Kupiškėnų mintys prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video