2024/04/19

 

KARAS PERSIKĖLĖ Į ENERGETIKOS SEKTORIŲ

Dėl Rusijos smūgių Ukrainos energetikos infrastruktūrai susiklostė kritinė situacija. EPA-ELTA nuotrauka

Skaitant pastaruosius naujienų agentūrų pranešimus, pamažu ryškėja nauja Rusijos karo kryptis. Kadangi mūšio lauke visiška nesėkmė – bėga ne tik kareiviai, bet ir baigiasi amunicijos atsargos, matyt, nuspręsta pasirinkti kitą taktiką. Tikimasi, kad ko nepadarė kulka, padarys tamsa ir šaltis – naikinama Ukrainos energetikos infrastruktūra.

Šių metų spalio 10 d. Rusija pradėjo naikinti Ukrainos kritinės infrastruktūros objektus. Nuo to laiko atakos prieš juos nesiliovė.
„Maskva apšaudo šalies energetikos infrastruktūrą, paskandina milijonus namų į tamsą. Zaporižios regionas pietų Ukrainoje ir Luhansko rytuose dabar yra pagrindinės armijos kryptys“, – sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas.
Po intensyvių Rusijos raketų smūgių prieš Ukrainos energetikos sistemą visoje šalyje, ukrainiečių duomenimis, be elektros buvo likę apie 10 mln. gyventojų. Vėliau pranešta, kad maždaug 8 mln. žmonių elektros tiekimas atnaujintas.
Zaporižios atominę elektrinę Rusija užėmė kovo mėnesį. Didžiausia Ukrainos branduolinė jėgainė nuo tada vis apšaudoma.
Sekmadienį Zaporižios atominės elektrinės teritoriją supurtė galingi sprogimai. Iki šiol fiksuota žala pastatams, sistemoms ir įrangai nebuvo kritinė. Nepaisant apšaudymo lapkričio 19 ir 20 dienomis radiacijos lygis išliko normalus.
„Tinklų ir tiekimo techninių galimybių atkūrimo, elektros perdavimo linijų išminavimo ir remonto darbai vyksta kiaurą parą“, – teigė valstybės prezidentas V. Zelenskis.
V. Zelenskis informavo, kad sekmadienio vakarą 15-oje Ukrainos sričių ir Kyjive elektra išjungta stabilizaciniais tikslais.
„Darome visa, kas įmanoma ir neįmanoma, kad normalizuotume gyvenimą Odesoje, Charkive, visuose mūsų miestuose ir bendruomenėse“, – pabrėžė prezidentas.

Pagal Eltos ir kitų užsienio agentūrų informacinius pranešimus parengė Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Plačiau skaitykite lapkričio 22 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Laikraščio „Kupiškėnų mintys“ prenumerata 2023 metams ir – dovanos! SPAUSK ČIA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video