2024/04/19

 

SEIMAS PRITARĖ: PARDUOTUVĖSE NEMOKAMŲ PLASTIKINIŲ MAIŠELIŲ NELIKS

Unsplash nuotrauka

Seime po svarstymo pritarta nebeleisti parduotuvėse nemokamai dalinti labai lengvų plastikinių maišelių. Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalas Romualdas Vaitkus teigia, kad toks sprendimas ne tik padės tausoti išteklius ir gamtą, bet ir teigiamai keis vartotojų elgesį, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šiuo sprendimu ne tik išmoktume nedėti kiekvieno obuolio ar pomidoro į atskirą maišelį, bet ir įprastume naudoti tuos pačius plastikinius arba tekstilinius maišelius vynuogėms arba riešutams. Toks mažas, užtat svarbus vartojimo pokytis paskatintų vengti nebūtinų pakuočių ir kitais atvejais“, – teigia R. Vaitkus.

Jeigu Seimas šiai Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisai pritars paskutinėje stadijoje, nemokamų maišelių parduotuvėse nebeliks nuo 2023 m. liepos 1 dienos. Išimtis bus taikoma tik tiems maišeliams, į kuriuos pakuojama žuvis ir mėsa.

Storesnių maišelių, skirtų pirkiniams susikrauti, Lietuvoje nemokamai dalinti nebegalima nuo 2019 m. sausio 1 dienos, teigiama pranešime.

„Eurostat“ duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus sunaudoja daugiau nei 300 plastikinių pirkinių maišelių. Plastikiniai maišeliai – vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video