2024/04/25

 

ŠILUMOS SIURBLIAI – PUIKUS BŪDAS SUMAŽINTI ŠILDYMO SĄSKAITAS

Saulesgraza.lt nuotrauka

Tikriausiai daugeliui teko girdėti apie šilumos siurblius. Tai efektyvus ir patogus būdas šildyti namus. Be daugybės privalumų, šilumos siurbliai dar padeda sumažinti ir namų šildymui sunaudojamos energijos sąskaitas, tad jais pasidomėti tikrai verta.

Kaip veikia šilumos siurbliai?

Iš tikrųjų šilumos siurblių veikimo principas yra labai sumanus – jie gamtoje esančią energiją paverčia šiluma. Vyksta nuolatiniai energijos mainai, tačiau svarbiausia yra tai, kad iš gamtos paimama energija (oras, vanduo, žemė) niekada nesibaigia, yra nemokama ir tvari. Šilumos siurbliai gali šildyti ne tik namus, bet ir karštą vandenį, todėl jie visiškai patenkina namų gyventojų poreikius ir užtikrina patogumą, o priežiūros jiems praktiškai nereikia.

Iš esmės šilumos siurbliai surenka energiją ir paverčia ją šiluma. Pavyzdžiui, oras-oras šilumos siurblys panaudoja šilumą iš aplinkos. Šilumos siurbliai gali būti kelių tipų, dažniausiai naudojami yra oras-oras, oras-vanduo sprendimai, kiek rečiau – geoterminiai (energiją paima iš žemės). Šilumos siurblių veikimo palaikymui reikalinga elektros energija, tačiau suvartojami jos kiekiai yra santykinai nedideli. Pavyzdžiui, palyginti su elektriniu radiatoriumi, šilumos siurblys suvartoja iki 80 proc. mažiau elektros energijos, o šilumos sukuria daugiau.

Šilumos siurbliai – šiuolaikiškas sprendimas

Dažniausiai šilumos siurbliai yra naudojami individualiuose namuose, sodybose, biuruose. Tačiau vis dažniau juos renkasi ir būtų gyventojai, kurie nori sutaupyti turėdami alternatyvų šildymo būdą (jei yra galimybę reguliuoti centrinį šildymą).

Šilumos siurbliai yra labai universalūs ir lengvai pritaikomi, o jų įrengimas kainuoja palyginti nebrangiai, nes nereikia skirti atskiros patalpos, statyti kamino ir kt. Pigiausias pasirinkimas yra šilumos siurbliai oras-oras, tačiau kitų rūšių energiją šilumą paverčiantys šilumos siurbliai veikia efektyviau.

Svarbu tai, kad visų rūšių šilumos siurbliai padeda sutaupyti ir sumažinti namų šildymo sąskaitas. Be to, jiems reikalingą energijos kiekį lengvai galima pasigaminti naudojant saulės baterijas – tai dar taupesnis ir ekologiškesnis būdas šildyti namus.

Ar verta investuoti į šilumos siurblį?

Jei šį klausimą užduosite šildymo specialistams, jie visi pritariamai palinksės galva. Šilumos siurbliai yra efektyvūs ir ekonomiški, tad puikiai tinka šildyti namus. Jie taip pat gali būti naudojami kaip alternatyvi šildymo sistema. Žinoma, šildymas kietu kuru, vertinant ilgalaikę perspektyvą, gal ir kainuos pigiau, tačiau nuolat turėsite katilą prižiūrėti, kūrenti, pirkti kurą. O štai įsirengus šilumos siurblį apie namų šildymą galima paprasčiausiai pamiršti – tai labai patogu.

Antra vertus, šiuo metu šilumos siurbliai yra gana populiarūs ir dėl paramos programų. Jei pakeisite seną taršų katilą šilumos siurbliu (jie laikomi vienu ekologiškiausių šildymo būdų), tai dalį investuotos sumos galėsite susigrąžinti. Tai puikus būdas sutaupyti, palengvinti savo buitį ir užsitikrinti ekonomišką šildymą. Dėl teikiamos paramos, dabar puikus metas įsirengti šilumos siurblį namuose.

saulesgraza.lt inf.

Užs. Nr.1376

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video