2024/04/25

 

NAUJAUSI KNYGŲ SKAITYMO NIUANSAI

Skaitytoja Simona Pauliukienė atskleidė, kada skaito elektronines knygas. Autorės nuotraukos

Ruduo. Dienos dar labiau sutrumpėjo. Ilgėja vakarai. Tad atsiranda ir daugiau laiko knygai atsiversti. Popierinė knyga, kaip sako skaitymo įpročių tyrėjai, dar neužleidžia savo pozicijų kitoms skaitymo alternatyvoms. Apie tai byloja ir tradicinė kasmet (jau septintą kartą) vykstanti akcija „Vasara su knyga“, ir bibliotekininkų patirtis.
Ką skaitė per vasarą kupiškėnai, kokių autorių knygos juos domina?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Šiemet skaitė daugiau

Skaitymo skatinimo akcijos „Vasara su knyga“ organizatoriai teigia, kad šiais metais pasiektas skaitymo rekordas. Į Lietuvos viešųjų bibliotekų kvietimą dalyvauti vasaros skaitymo akcijoje atsiliepė per 30 000 žmonių. Perskaityta 137 220 knygų – kone trečdaliu daugiau negu 2021 metais (105 867). Iš viso šią užduotį įveikė beveik 22 700 mažų ir didelių skaitytojų. Geriausių skaitymo dalyvių įvertintų knygų viršūnėje atsidūrė Annos Milbourne knyga „Sniegynai“, o populiarumu nepralenkiamas tapo Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“.
Šios akcijos rezultatai rugsėjo 28 dieną aptarti ir Kupiškio viešojoje bibliotekoje.

Per šią vasarą reikėjo perskaityti knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu, Baltijos šalių autoriaus knygą, biografinę knygą, knygą, kurios pavadinime – vienas žodis, ir šeimos nario vaikystėje mėgtą knygą.

Lankytojų aptarnavimo skyriaus laikinoji vedėja, papasakojo, ką šiuo metu mėgsta skaityti kupiškėnai.

Jolantos Vosylienės, Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus metodininkės, kuravusios skaitymo skatinimo akciją „Vasara su knyga“, pateiktais duomenimis, šiemet vasaros skaitymo užduočiai atlikti buvo užsiregistravę 126 kupiškėnai (iš Kupiškio viešosios bibliotekos ir jos padalinių). Skaitymo užduotis įveikė 114 (80 suaugusių ir 34 vaikai).
Pernai dalyvių buvo šiek tiek mažiau – 111 užsiregistravo, o skaitymo užduotis įveikė 89 (58 suaugę ir 31 vaikas).

Perskaityta 620 knygų (pernai – 457 knygos).
Taigi ši skaitymo akcijos dalyvių statistika patvirtina, kad ir Kupiškio krašte skaitančių knygas žmonių nemažėja.

Kupiškėnų „Vasaros su knyga“ perskaitytų kūrinių dešimtukas: Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“, Noros Ikstenos „Motinos pienas“, V. Lacio „Žvejo sūnus“, Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“, Jacko Londono „Baltoji Iltis“, Aldonos Ruseckaitės „Padai pilni vinių“, Farley Mowat „Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi“, Viktoro Aleknos „Salomėja“, „Anos Frank dienoraštis“, H. Webb „Dingęs kačiukas“.
Geriausiai įvertintos knygos buvo Walter Isaacson „Leonardas da Vinčis“, Stanislavo Stavickio-Stano „Kodėl Aš“, Vytės Nemunėlio „Meškiukas Rudnosiukas“, Rimanto Kmitos „Remyga“, Liudo Dovydėno „Katino sodas“, Herman Melville „Mobis Dikas arba banginis“, Cleveland Amory „Katinas, kuris atėjo per Kalėdas“, W. Bruce Cameron „Šuns tikslas“, Marinos Abramovič „Eiti kiaurai sienas“, Peter James „Alchemikas“.

Populiaresni užsienio autoriai

Rita Senvaitienė, Kupiškio viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo skyriaus laikinoji vedėja, peržvelgusi išankstinės knygų rezervacijos sąrašą, sakė, kad kol kas nemažėja Delios Owens romano „Ten, kur gieda vėžiai“ populiarumas. Ši knyga tarp skaitomiausių knygų yra jau keleri metai. Jos populiarumas vėl išaugo, kai pasirodė filmas pagal šį kūrinį.
Pastaruoju metu išpopuliarėjo knyga apie Nelę Paltinienę „Tu ateik į pasimatymą“. Jos skaitytojai irgi laukia eilėje. Apskritai autobiografinės knygos yra mėgstamos. Dar gana populiari tarp skaitytojų atsiminimų knyga „Užrašai iš Rokantiškių“, kurią garsus muzikologas Donatas Katkus parašė su Rasa Murauskaite.

Susidomėjimo neprarado Lucindos Riley knygų ciklas „Septynios seserys“. Šiuo metu labiausiai skaitoma šio ciklo knyga apie septintą seserį „Dingusi sesuo“.
„Spalio viduryje knygų klubas „Knygius“ minės savo veiklos penkerių metų sukaktį. Ta proga susitikti su skaitytojais pakviesta Lavisa Spel (Auksė Šiugždinienė) iš Marijampolės. Ji rašo istorinius ir jausmų romanus. Paskutinė jos knyga „Regėtoja“. Raganos, kerėtojos, deivės yra mėgstami rašytojos kūrinių personažai. Jos slapyvardį iš anglų kalbos galima versti – meilė yra kerai“, – būsimą renginį anonsavo pašnekovė.

R. Senvaitienė taip pat sakė, kad skaitytojai mėgsta detektyvus, gyvenimiškus romanus. Tarp egzotikos pasiilgusių skaitytojų yra populiarūs Rytų šalių autorių romanai.
Iš lietuvių autorių ji paminėjo Giną Viliūnę. Ji rašo istorinius romanus. Gyvena Vilniuje ir dirba gide. Taip pat skaitytojai buvo grįžę prie pernai mirusio Vytauto Bubnio kūrybos. Neseniai minėtos šio rašytojo 90-osios gimimo metinės.

Skaitomos ir Aldonos Ruseckaitės knygos apie Salomėją Nėrį, Maironį. Jau pasirodė nauja šios autorės knyga apie rašytoją Vincą Mykolaitį-Putiną, bet jos biblioteka dar negavo.
Populiarumo nepraranda Kristinos Sabaliauskaitės romanas „Petro imperatorė“. Perskaitę šią knygą skaitytojai vėl kartoja ir jos knygą „Silva rerum“.

„Be abejo, labiausiai laukiamos naujos knygos. Jų savo skaitytojams nuolat pasiūlome kiekvieno mėnesio pradžioje. Vis dėlto užsienio autorių kūriniai yra populiaresni“, – konstatavo bibliotekininkė.

Skaitytojai ir naujos technologijos

Buvo įdomu sužinoti, ar kupiškėnus skaitytojus domina garsinės, elektroninės knygos?
Pasak R. Senvaitienės, elektroninių knygų biblioteka neužsakinėja. Jas skaitytojai susiranda patys. Garsinių knygų biblioteka turi nedaug. Dalį jų gauna iš Panevėžio aklųjų ir silpnaregių bibliotekos. Tokios knygos būna skirtos neregiams, silpnai matantiems ar dėl ligos, senatvės negalintiems pakelti knygos žmonėms. Garsinėmis knygomis naudojasi ir mokiniai. Tarp jų populiari tokio formato programinė literatūra. Užsideda ausines ir klauso. Jiems tai šiuolaikiška ir patrauklu. Deja, apskritai garsinių knygų yra nedidelis pasirinkimas.
Bibliotekoje tą dieną sutikta skaitytoja Simona Pauliukienė sakė, kad skaito ir elektronines knygas.

„Retkarčiais elektorines knygas skaitau dėl patogumo, pavyzdžiui, kai laukiu pas gydytoją eilėje, kelionėje. Auginu mažą vaikutį, tai elektroninę knygą skaitau, kai jis miega ir negaliu degti šviesos. Dar jas skaitau, kai neturiu laiko nueiti į biblioteką popierinės knygos. Per pusmetį tokiu būdu jau perskaičiau apie dešimt knygų. Jas atsisiunčiu iš ibiblioteka.lt.

Elektronines knygas patogiau skaityti ne telefone, bet skaityklėje. Jos didesnis ekranas, negadina akių. Bet elektroninės knygos man niekada neatstos popierinės knygos. Ją visada malonu paimti į rankas“, – išsakė savo patirtį ir požiūrį pašnekovė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video