2024/05/02

 

VĖLAVĘS OBUOLIŲ DERLIUS PRISTABDĖ IR SULČIŲ SPAUDĖJUS

Dabar viskas brangsta, o obuolių supirkimas nė kiek. Jurgos Banionienės nuotrauka

Lietuvos sodininkai skundžiasi prastu obuolių derliumi. Teigiama, kad jis mažesnis už vidutinį. Tam įtakos turėjo pavasarinės šalnos ir lietūs.
Vaisių derlius vėlavo, tad vėliau šįmet prasidėjo ir sulčių spaudimo sezonas. Kiek jis tęsis, sunku prognozuoti. Obuolių supirkimo sezonas šiemet irgi vėlyvesnis, o krituolius iš sodų į supirkimo punktus vežantys žmonės skundžiasi mažomis supirkimo kainomis.

Jurga BANIONIENĖ

Aukštupėnuose veikiančios sulčių spaudyklos savininkas Justas Petraitis teigė, kad darbymetis sulčių spaudykloje jau įpusėjo.
„Oras prastas, tai šiomis dienomis klientų nebus (kalbėjomės antradienį – aut. past.), o kai jis pagerės, žmonių sulauksime. Bet didelių stebuklų šiemet ir nesitikėjome.“

„Obuolių derlius nėra labai geras, vidutinis“, – kalbėjo pašnekovas.
Sodininkai žino, kad ne visos obelys derliumi džiugina kasmet. Vienais metais gausiai derančias, o kitais bergždžias obelis vadina pramečiui vedančiomis vaisius. Tai irgi, anot J. Petraičio, galėjo lemti prastesnį obuolių derlių, kitur obuoliai iškrito, supuvo. „Sunku tiksliai pasakyti, kas tai lėmė, gamta viską nustato. Šiemet labai puvo obuoliai, ne tik jie, braškės taip pat“, – teigė jis.

J. Petraitis sakė, kad sulčių spaudimo sezonas šįmet stipriai vėlavo. „Atsidarėme dešimčia dienų vėliau nei įprasta ir dar teko palaukti. Dėl pavasario viskas taip. Braškes auginame Anykščiuose, jų derlius irgi vėlavo. Visas derlius šiemet vėluoja“, – tvirtino pašnekovas.
Jis prognozavo, kad sulčių spaudimo sezonas tęsis visą spalį, bet gali baigtis ir anksčiau. „Nelabai aišku, kaip bus po šitų stiprių vėjų, jei visi obuoliai iškrito, galbūt sezonas sutrumpės, žmonės baigs nukratyti likusius obuolius, atveš į spaudyklą. Savaitę dvi spausime kas kelintą dieną ir po labai mažai“, – kalbėjo J. Petraitis.

Plačiau skaitykite spalio 8 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video