2024/04/25

 

JEI ĮKANDO AR APDRASKĖ GYVŪNAS

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Rugsėjo 28-ąją kasmet minima Pasaulinė kovos su pasiutlige diena, siekiant atkreipti dėmesį į pasiutligės prevenciją ir užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui. Šią dieną prisimenamas Luisas Pasteras, 1885 metais atradęs vakciną nuo pasiutligės.

Šiais metais Kupiškio rajone dėl įkandimo, įdrėskimo ar kitokio kontakto su gyvūnais į medikus jau kreipėsi 23 rajono gyventojai, iš jų 5 vaikai. Nuo šunų nukentėjo 18 asmenų (iš jų 5 vaikai), nuo kačių 4 ir vienas nuo vilko. Buvo nežinomi 2 šunų ir 2 kačių šeimininkai, o ir gyvūnai, turintys šeimininkus, ne visi skiepyti nuo pasiutligės (paskiepyti tik 8 šunys). Todėl 6 nukentėjusiems paskirta vakcina nuo pasiutligės.

Pasiutligė – tai ūmi virusinė liga, kuria užsikrečiama tuomet, kai pasiutlige sergančio gyvūno seilės patenka į žaizdą per pažeistą odą arba gleivines. Ligos inkubacinis periodas trunka nuo 12 dienų iki kelių mėnesių, tai priklauso nuo užkrato patekimo vietos, į žaizdą patekusio užkrato kiekio, nukentėjusiojo imuninės sistemos.
Siekiant sumažinti nukentėjusiųjų nuo gyvūnų skaičių ir išvengti užsikrėtimo pasiutlige, svarbi gyvūnų savininkų ir nukentėjusiųjų atsakomybė bei sąmoningumas:

  • skiepykite savo augintinius nuo pasiutligės;
  • neerzinkite svetimų šunų;
  • lauke šunis vedžiokite su pavadėliais;
  • neglostykite, nešerkite valkataujančių gyvūnų;
  • neikite artyn matydami agresyvų gyvūną, nedarykite staigių judesių, nebėkite.
    Keliaujantys asmenys tyrėtų vengti kontakto su gyvūnais kelionėse, nes daugelyje pasaulio šalių dar pasitaiko šios ligos atvejų.
    Įkandus bet kokiam gyvūnui, pirmiausia įkandimo vietą reikia nuplauti muilu, dezinfekuoti ir kuo skubiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Gydytojas, įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, paskirs atitinkamą gydymą. Labai svarbu yra sužinoti sužalojusio gyvūno savininko pavardę, adresą, telefoną, kad veterinarijos specialistai galėtų susisiekti su gyvūno savininku ir stebėti gyvūną. Jei žmogų apkandžiojęs gyvūnas buvo skiepytas nuo pasiutligės, vakcina žmogui neskiriama. Taip pat vakcina gali būti neskiriama, jei veterinarijos specialistai gali stebėti gyvūną. Vaistų nuo pasiutligės nėra, užkrėstą žmogų galima išgelbėti tik laiku paskyrus vakciną.
    Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Kupiškio skyriaus inf.
Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video