2024/05/03

 

STERILIZACIJOS VOKAI – KAS TAI?

Salonams.eu nuotrauka

Sterilizacijos vokas, yra sterilizatoriuje naudojama vienkartinė pakuotė, kad sterilizuojanti medžiaga prasiskverbtų į viduje esančius daiktus. Po sterilizacijos šie II klasės medicinos prietaisai išlaiko apdoroto gaminio sterilumą.

Gerai suprojektuotas ir tinkamai naudojamas sterilizavimo vokas leidžia veiksmingai sterilizuoti, saugiai tvarkyti ir saugoti visus maišeliuose esančius daiktus, kol jų prireiks naudoti. Be to, kad šiuo procesu apsaugomi daiktai, jie taip pat palengvina tinkamą aseptinį prietaisų pateikimą operacinėje. Ligoninėse naudojami sterilizacijos maišeliai, kaip ir jais saugomi instrumentai, taip pat yra medicinos prietaisai. Todėl juos turi patvirtinti Maisto ir vaistų administracija (FDA) ir įteisinti naudoti tam tikruose sterilizatoriuose ir cikluose.

Sterilizavimo vokų tipai

Savaime užsidarantys vokai turi angą su lipnia juostele viename gale. Daiktai dedami į maišelį prieš užklijuojant atvirą jo galą lipnia juostele.

Karščiu užsandarinami vokai turi angą viename gale. Daiktai dedami į maišelį prieš užklijuojant atvirą jo galą šiluminiu sandarikliu.

Kaip gaminami sterilizavimo vokai?

Yra dviejų tipų kombinuoti nulupami vokai:

Popieriaus ir plastiko – šie maišeliai skirti naudoti sterilizuojant garais arba etileno oksidu (EO).

Plastikas – šie vokaiskirti sterilizacijai garintu vandenilio peroksidu (VHP) ir EO.

Sterilizacijos voką sudaro dvi pagrindinės dalys: medicininis popierius ir skaidri plastikinė plėvelė, sujungtos karščiu arba klijais. Šios medžiagos specialiai sukurtos taip, kad į jas galėtų prasiskverbti cheminės medžiagos, šiluma, garai ar garai.

Kaip tinkamai pakuoti sterilizavimo vokus?

Nulupami vokai naudojami lengviems, žemo profilio instrumentams ar medicinos prietaisams. Pagal ANSI/AAMI ST79 standartus , vokasturi būti tinkamo dydžio ir tvirtumo, kad į jį tilptų pakuojamas (-i) daiktas (-ai). Pavyzdžiui, naudojant popierinius / plastikinius maišelius sunkiems metaliniams instrumentams, gali kilti sterilumo palaikymo problemų dėl tokių įvykių, kaip netinkamas džiovinimas arba įplėšimai ir įplėšimai laikymo ar tvarkymo metu.

Sterilizavimo vokų sertifikavimas

Kaip minėta anksčiau, sterilizavimo vokai yra II klasės medicinos prietaisai, skirti tam, kad sterilizuojant į maišelį prasiskverbtų sterilizuojanti medžiaga, taip pat kad po sterilizacijos būtų išlaikytas prietaiso, esančio maišelio viduje, sterilumas. Siekiant patvirtinti, kad vokas atitinka šiuos reikalavimus, vokai yra griežtai išbandomi, kad būtų patvirtintas jų veikimas.

Vienas iš svarbiausių ir griežtų bandymų, atliekamų tvirtinimo metu, yra pusės ciklo sterilizacijos bandymas. Šis bandymas naudojamas medicinos prietaisams imituoti blogiausiomis sąlygomis ir patvirtinti mikrobicidinį veiksmingumą. Atliekant šį bandymą labai atsparios bakterijų sporos turi būti patalpintos į sudėtingą sterilizacijos vietą, pavyzdžiui, į liumenų vidų. Tada prietaisas įdedamas į voką ir sterilizuojamas pagal užprogramuotą ciklą, kurio ekspozicijos trukmė yra pusė ciklo trukmės. Pusės ciklo pabaigoje visos gyvybingos bakterijų sporos turi būti pašalintos, kad bandymas būtų laikomas sėkmingu.

Salonams.eu informacija

Užs. Nr. 1224

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video