2024/04/28

 

KODĖL VERTA ŠILDYTI NAMUS KIETU KURU?

muresta.lt nuotrauka

Anglies katilai ir malkomis kūrenamos krosnys tampa vis populiaresnis pasirinkimas. Šiuolaikiniai biomasės katilai (kurie kūrenami rąstais, granulėmis ar medžio drožlėmis) gali būti vienas iš į priekį orientuotų šildymo sprendimų. Šildymas kietuoju kuru ypač svarbus kaimo vietovėse, kur neprijungtas dujotiekis. Šiose srityse dėl medienos ir kitų biomasės medžiagų prieinamumo kietasis kuras gali tapti tvariausiu ir ekonomiškiausiu būdu šildyti nuosavybę ir jame esantį vandenį. Malkomis kūrenamos krosnys dažniausiai naudojamos šilumai tiekti tiesiai į patalpą, kurioje įrengtas šildytuvas. Paprastai jie turi stiklines duris ir degina rąstus. Jie gali turėti dūmtakį arba kaminą, kuris patenka per nuosavybę, todėl šilumą išskiria į kitas vietas.

Jie gali būti naudojami radiatoriams arba karštam vandeniui šildyti, jei jie yra prijungti prie jūsų šildymo sistemos. Pradinės malkomis kūrenamų krosnelių įrengimo išlaidos skiriasi priklausomai nuo to, ar turite esamą kaminą, kaip jis išklotas ir ar planuojate šildyti tik vieną kambarį, ar jį naudoti kitiems dalykams, pavyzdžiui, vandeniui, šildyti.

Privalumai

Gali šildyti elektros tiekimo nutraukimo metu. Mažos eksploatacijos išlaidos, jei turite nemokamą arba pigų medienos šaltinį. Mažesnis anglies dvideginio išmetimas nei nafta ir anglis. Degalai yra plačiai prieinami, atsinaujinantys ir tvarūs. Kainos yra gana stabilios.

Trūkumai

Gali būti brangu eksploatuoti, ypač perkant krosnyje džiovintus rąstus. Reikalingas nuolatinis rąstų tiekimas ir sandėliavimo vietos. Galimai nepatogu, nes reikia pasiimti kuro, užkurti ir išvalyti ugnį. Padidėjęs dulkių kiekis namuose – didelė dalelių emisija. Pelenų atliekos turi būti tinkamai ir saugiai pašalintos. Krosnys, kūrenamos tik malkomis, nebūna linkusios ilgai degti – tai gali būti ištaisyta tinkamai nustačius sklendę arba naudojant kelių kuro krosnį.

Biomasės katilai

Dauguma biomasės katilų – tai yra granuliniai katilai,  degina medžio granules arba skiedras. Kai kuriuose katiluose pakrovimas ir apšvietimas gali būti automatizuoti, o šiluma gali būti valdoma automatiškai. Viso namo šildymui tai yra lengviausiai naudojami ir populiariausi malkomis kūrenami katilai. Biomasės katilai yra didesni nei dujiniai kombinuoti katilai, todėl turėsite skirti vietos granulėms laikyti. Išankstinė kaina taip pat gali būti didelė. Tačiau su mažesnėmis degalų sąskaitomis ir vyriausybės schemomis, tokiomis kaip RHI, tai gali būti protinga investicija.

Muresta.lt informacija

Užs. Nr. 1221

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video