2024/04/25

 

GYVENTI ŠILTAI IR PIGIAI NIEKAM NEBEPAVYKS

Pasaulinė energijos krizė veikia visą šilumos ūkį – brangsta gamtinės dujos, biokuras, mazutas, dyzelinas, elektra, vanduo. Rasos Čepaitės nuotrauka

Vis sparčiau vėstantys orai norom nenorom primena apie artėjantį šildymo sezoną, kuris, neabejotinai, smarkiai ištuštins gyventojų kišenes. Kol besišildantieji centralizuotai taupo ir nerimauja, nuosavų namų gyventojai po truputį jau kūrena. Tačiau dvigubai ar net pustrečio karto išaugusios malkų kainos trikdo, brangsta ir kitoks biokuras. Net ir įsirengusiems šiuolaikiškiausias šildymo sistemas neišvengiamai teks plačiau atverti piniginę, nes be elektros neapsieisi, o jos kainos šokiruoja.

Jurga BANIONIENĖ

Pakalbintas Puponyse gyvenantis Darius Smičius sakė, kad malkomis artėjančiam sezonui apsirūpino iš anksto.
„Dalį malkų pirkau, kainos tikrai pakilę, nuo praeitų metų tas pats kiekis pabrango daugiau nei 200 eurų. Pavyzdžiui, pernai už 8 metrus mokėjau 320, o šiemet – apie 620 eurų. Be to, pernai buvo vien beržinės malkos, o šiemet – prastesnės kokybės“, – pasakojo pašnekovas.
Pasak Dariaus, šildymo sezonas bus daug brangesnis.

„Manau, kad dvigubai daugiau mokėsime, kaip iš pensijos gyvenančiai močiutei išgyventi, neįsivaizduoju, praktiškai neįmanoma. Aišku, yra visokių malkų rūšių, gali pirkti prastesnes, bet jų daugiau ir reikės. Kas turi savo miško, gali patys malkomis apsirūpinti, tada paprasčiau, bet jeigu reikia pirkti, kainos tiesiog kasdien kyla. Teko pas vietinį prekiautoją malkomis teirautis, sakė, kad šiuo metu už priekabą skaldytų, visiškai naudojimui paruoštų malkų prašo 640 eurų, o rytoj kaina bus 700 eurų, valandomis kyla. Be to, ir eilės yra. Aš bendradarbiauju su vienu malkomis prekiaujančiu asmeniu, tai užsisakiau iš anksčiau, žinojo, kada man reikės, bet kai pabandėme ieškoti pigesnių, tai visur eilės, ir malkos siūlomos prastesnės kokybės. Dažniausiai naudoju beržines, maišytas su juodalksnio ar alksnio. Lapuočių yra geriausios, kaitriausios, kaminai neužsineša“, – kalbėjo D. Smičius.
Dalį patalpų jis namuose šildo elektra, tad sąskaitos irgi gerokai didės.

Plačiau skaitykite rugsėjo 17 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video