2024/04/28

 

IMPROVIZACIJA VASAROS TEMA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo
Banguolė Aleknienė-Andrijauskė, žurnalistė

Šiemet kalendorinė vasara sutapo su mano atostogų pabaiga. Tuo metu nutilo ir miesto fontanas palangėje.
Baigėsi alinanti kaitra ir atslinko ne palengvėjimas, o kasdien prastėjanti nuotaika.

Sakoma, kad tai poatostoginė depresija. Gal. Ji nesusijusi su rimtais dalykais – aplinkui tvyrančia sumaištimi dėl brangstančio pragyvenimo, artėjančio šildymo sezono, dėl nuolat skambančio priminimo apie taupymą.

Taupymo sąvoka labai gerai pažįstama. Atrodo, kad ir iki šiol jos daugelis nebuvo užmiršę.

Sunkiau bus tik jaunesnei kartai, kuri užaugo nuolat gerėjančio gyvenimo sąlygomis, kuriai tvarus vartojimas ir panašūs dalykai tarsi buvo geras, įdomus žaidimas.
Nesakau, kad tai yra ir buvo nenuoširdu. Tik dabar tą žaidimą, ne žaidimą, kaip vertinsi, reikės žaisti be šilto užnugario.
Man vasaros nostalgija šiuo metu yra daug stipresnė už visas laukiančias, ne laukiančias negandas. Norėtųsi ją dar kartą pajausti kaip dainoje „Tinginio vasara“, kurią atlieka lietuvis, pasivadinęs ilgu ir nelietuvišku vardu.

Marių terasoje sutikti jaunuoliai irgi apgailestavo, kad nerūpestingas vasaros laikas baigėsi.

Anot jų, nei rudens, nei žiemos, nei pavasario paprastai niekas nesigaili. Vasara labiausiai siejasi su laisve, bet gal jos smarkiai nepasigestume, jei nebūtų kitų metų laikų.
Galbūt vasara siejasi ir su savigloba. Neseniai išgirdau šį naują psichologų vartojamą terminą. Tai laikas, skirtas tik sau, įsiklausymui į savo vidinius poreikius, norus. Toks savęs pagailėjimas, paglostymas.

Kai gyvename sociume, kitų žmonių apsuptyje, saviglobos akimirkos neįkainojamos ir jų visada būna negana. Gal su jomis siejame kiekvieną vasarą, gal iš čia jos nostalgija?
Tikiuosi, kad Tinginio vasarą pratęs Bobų vasara su besidraikančiais ore voratinkliais, ryto vėsa ir raminančia jaukia dienos šiluma.
Dar norisi atsiriboti nuo beribio informacijos srauto – prieštaringų nuomonių, populistinių kalbų, anarchistinių idėjų.

Tuščio kalbėjimo pastaruoju metu labai daug.

Norisi pasikliauti pasaulio protais, kurie galų gale viską sudėlios racionaliai, kad visiems po saule užteks vietos, kad bus dar daug Tinginio ir Bobų vasarų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video