2024/04/26

 

MAŽINAMOS PIENO SUPIRKIMO KAINOS KELIA ŪKININKŲ PYKTĮ

Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė Renata Vilimienė. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

Pieno gamintojai gavo laiškus iš supirkėjų dėl mažinamų pieno kainos priedų. Tai reiškia, kad pieno supirkimo kaina mažės. Ši ūkininkus pasiekusi žinia – kaip perkūnas iš giedro dangaus. Pokyčių bus pas visus didžiuosius Lietuvos pieno supirkėjus.
Mažiesiems pieno ūkiams tai gali būti nepakeliama ir lemti visišką jų sunykimą.
Plačiau apie tai kalbėjomės su Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadove Renata Vilimiene.

Jurga BANIONIENĖ

Ji pirmiausia pabrėžė, kad smulkieji pieno gamintojai jokių žinių, kad mažinamos pieno supirkimo kainos, neturi iki šiol, ši žinia pasiekė tik vidutinius, stambiuosius ūkininkus. Perdirbėjai smulkiesiems pieno gamintojams apie kainų pokyčius net nepraneša.

„Aišku, kad mums tai kaip perkūnas iš giedro dangaus. Buvo nedidelių ženklų rugpjūčio pradžioje, kai viena Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos narė, gyvenanti Alytuje, pranešė, kad Alytaus pieninė vienu centu mažina pieno supirkimo kainą. Pagalvojome, kad tai netikra naujiena, viską praleidome pro ausis. Kaip galima tokiu metu, kai viskas brangsta, jas mažinti, būtų visiškas absurdas?“ – piktinosi R. Vilimienė.

Anot pašnekovės, vis dėlto paaiškėjo, kad tai – ne iš piršto laužta. Pirmiausia apie tai pranešė Alytaus pieninė, netrukus tokia pat žinia pienininkus pasiekė ir iš „Žemaitijos pieno“, „Pieno žvaigždžių“.
„Rokiškio sūris“ iki šiol tyli, net ir stambesnių ūkininkų apie tai neinformuoja. Atsakymų, kodėl kainos krinta, mes neturime. Raštai išsiųsti ir viskas. Sutinki ar ne – niekam neįdomu. Nebūtų šoko gavus tokį pranešimą, jei perdirbimo įmonės būtų ilgą laiką mokėjusios apylygę kainą visiems pieno gamintojams ir bent artimą Europos Sąjungos vidurkiui, bet to nebuvo, įmonių godumas ir valstybės neveiklumas ėmė viršų. Tik šiek tiek atsikvėpus laisviau, vėl geras antausis, vėl visos viltys ir planai kabo ant dar plonesnio plauko. Trumpai tariant, visa ši situacija tiesiog varo į neviltį“, – teigė Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos vadovė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video