2024/04/18

 

NAUJA NEOFRESKA ĮAMŽINO PROFESORIŲ

Ant Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos sienos menininkas Marius Skrupskis nutapė miškininko Povilo Matulionio neofreską. Jurgos Banionienės nuotrauka

Šią savaitę ant Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos sienos atsirado didžiulis piešinys – neofreska žmogaus, kuris tampriai susijęs su šia ugdymo įstaiga, būtent jo vardu progimnazija ir pavadinta.
Tai profesorius, Lietuvos miškininkystės mokslų pradininkas Povilas Matulionis. Tapybos darbas ant sienos – dar vienas žymaus kraštiečio atminimo įamžinimas gimtajame Kupiškyje. Turime jo vardo gatvę, kur gyveno profesorius, buvo ir muziejus. Nepavykus muziejaus išsaugoti, nutarta kitaip įprasminti šio kupiškėno veiklą.

Jurga BANIONIENĖ

Apie šį sumanymą plačiau papasakojo P. Matulionio progimnazijos direktorius, Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus valdybos pirmininkas Rimvydas Latvys.
„P. Matulionio gatvėje stovi gimtas profesoriaus namelis, kuriame veikė P. Matulionio muziejus. Mes, visuomenininkai, per Lietuvai pagražinti draugiją bandėme jį išsaugoti. Jis priklausė Miškų urėdijai, kuri atidavė namą Turto fondui, tad vilčių jį atgauti nebeliko. Matyt, bus privatizuotas, parduotas aukcione.

Rajono meras pažadėjo, kad kaip kompensacija progimnazijoje atsiras P. Matulionio bareljefas ar piešinys, kad šis vardas nebūtų pamirštas. P. Matulionis gimė 1860 metais, tad 2020 m. minėtas jo gimimo 160 metų jubiliejus, bet dėl koronaviruso pandemijos nieko negalėjome imtis. Kilo idėja, kad reikia tai įgyvendinti šiais metais“, – pasakojo progimnazijos direktorius.

Plačiau skaitykite rugsėjo 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video