2024/04/28

 

MIRĖ KARALIENĖ ELŽBIETA II (papildyta)

Eltos nuotrauka

Rugsėjo 8 d. popietę eidama 97-uosius metus, mirė Jungtinės Karalystės (JK) karalienė Elžbieta II.

Elžbieta II sostą iš savo tėvo paveldėjo 1952 m. Ji valdė JK daugiau nei 70 metų.

Mirus Elžbietai II, dabar sostą perims jos vyriausias sūnus, princas Charlesas. Jo žmona Camilla taps karaliene konsorte. Naujasis Jungtinės Karalystės (JK) karalius bus žinomas Charleso III vardu. Jis savo motinos, karalienės Elžbietos II mirtį „didžiausio liūdesio akimirka“.

„Mano mylimos mamos, Jos Didenybės karalienės mirtis yra didžiausio liūdesio akimirka man ir mano šeimos nariams, – teigiama pranešime. – Gedime brangios monarchės ir labai mylimos mamos mirties.“

Jungtinėje Karalystėje penktadienį prasideda gedulo laikotarpis, skirtas paminėti buvusios monarchės mirtį, tad karalienės Elžbietos II atminimas bus pagerbtas su iškilmėmis ir ceremonijomis.

Sostinėje aidės šūvių salvės, visoje šalyje skambės varpai, o Anglikonų Bažnyčia ragins bažnyčias, koplyčias ir katedras atsiverti maldoms ar specialioms gedulingoms pamaldoms.

Iš viso pasaulio ėmė skrieti užuojautos ir pranešimai, kuriuose su pagarba įvertinamas nepalaužiamas karalienės įsipareigojimas tarnauti savo šaliai ir Tautų Sandraugai.

Penktadienį Londono centre bus iššautos šautuvų salvės – po vieną šūvį už kiekvienus karalienės gyvenimo metus, o naujasis monarchas surengs pirmąją audienciją ministrei pirmininkei Liz Truss.

L. Truss ir svarbiausi ministrai dalyvaus viešose atminimo pamaldose Londono centre esančioje Šventojo Pauliaus katedroje.

Šeštadienio rytą Šv. Jokūbo rūmuose Londone įvyks įžengimo į sostą taryba – oficialus naujojo karaliaus paskelbimas.

Įsigalioja ilgai saugotas planas „Londono tiltas“ karalienės mirties atvejui, numatantis griežtą tvarkaraštį ateinančioms 11 dienų. Jis, be kita ko, apima šarvojimo, o vėliau – iškilmingų ir didingų valstybinių laidotuvių organizavimą.

Dėl to, kad karalienė mirė Škotijoje, viskas tapo dar sudėtingiau, todėl buvo aktyvuota operacija „Vienaragis“, t. y. nenumatytų atvejų planai tokiai situacijai.

Artimiausiomis dienomis karališkosios šeimos nariai turėtų surengti jaudinantį budėjimą prie karalienės karsto Edinburgo Šv. Egidijaus katedroje, o vėliau karalienės karstas karinių oro pajėgų lėktuvu bus pargabentas į Londoną.

Karalienė turėtų būti kelias dienas pašarvota Londone, o jos laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje Londono centre, greičiausiai rugsėjo 19 dieną, pirmadienį.

ELTOS inf.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video